در سال های اخیر و به علت پیشرفت تکنولوژی، ساختار کلی تجهیزات صنعتی و نیروی محرکه اولیه آن ها دستخوش تغییرات بسیار زیادی شده است. این تغییرات در راستای بهبود ایمنی و کاهش احتمال وقوع حوادثی همچون انفجار یا اشتعال در محیط های کاری می باشد. یکی از این تجهیزات با رویکرد نوین، انواع پمپ ها می باشند. ویژگی خاص آن ها نیز این است که به منظور انتقال سیالات، به جای انرژی الکتریکی، متکی به باد هستند. در واقع نیروی محرکه این پمپ ها جهت شروع به کار خود، علاوه بر برق، نیروی باد نیز می باشد. از همین رو به آن ها در اصطلاح پمپ های بادی یا پمپ پنوماتیکی گفته می شود.
از پر استفاده ترین این پمپ ها که دارای چنین عملکرد دوگانه بادی و برقی می باشند، می توان به پمپ های بشکه کش و پمپ های دیافراگمی اشاره کرد. جهت آشنایی بیشتر با هر یک از این پمپ های بادی ، همچنین مقایسه شباهت ها و تفاوت های هر یک با دیگری در ادامه اطلاعاتی کامل ارائه شده است. البته لازم به ذکر است که فروشگاه اینترنتی شهر پمپ عرضه کننده تمامی این محصولات در کنار ارائه راهنمایی های رایگان در این زمینه می باشد.
تعاریف پمپ های بادی
-
پمپ دیافراگمی
به صورت کلی انواع پمپ دیافراگمی از جمله پمپ های رفت و برگشتی محسوب می شوند. بر این اساس نحوه عملکرد آن ها نیز مستقیما به حرکت رفت و برگشتی قطعه ای به نام دیافراگم در داخل پمپ وابسته است. بنابراین با حرکت دیافراگم به عقب، مکش لازم جهت ورود سیال به داخل پمپ ایجاد می شود. سپس با حرکت دیافراگم به سمت جلو سیال به بیرون از پمپ هدایت می گردد.
-
پمپ بشکه کش
پمپ های بشکه کش با توجه به این که از نوع بادی یا برقی هستند، به ترتیب دارای یک کمپرسور یا الکتروموتور می باشند. نحوه پمپاژ سیال در این پمپ ها نیز با بهره گیری از نیروی اولیه تولیدی توسط موتور یا کمپرسور، جهت حرکت شافت متصل به آن ها انجام می گردد. با شروع چرخش شافت، عملیات مکش نیز شروع شده که در نهایت منجر به انتقال سیال به بیرون از مخزن می شود.
شباهت انواع پمپ پنوماتیکی با هم
با وجود اینکه ماهیت دو پمپ فوق الذکر با هم متفاوت است، اما چون هر دو با نیروی باد کار می کنند، بسیار مشابه هم هستند. فهرست زیر از جمله اصلی ترین مواردی است که این پمپ های بادی در آن ها با هم شباهت دارند.
- شباهت این دو پمپ در کاربرد هایی نظیر تخلیه انواع بشکه و مخازن در صنایع مختلف
- امکان کار در محیط هایی بسته و به صورت خشک
- تنوع و سادگی در نصب
- استفاده و بهره برداری آسان
- دارای ویژگی پرتابل بودن و حمل ساده
تفاوت پمپ دیافراگمی هوا و پمپ بشکه کش بادی
معمولا مهم ترین مسئله در انتخاب و خرید پمپ، تشخیص نوع صحیح آن متناسب با نیاز مشتری می باشد. در مورد پمپ هایی با عملکرد مشابه، بهترین راهکار برای حل این مسئله آشنایی بیشتر با آن هاست. به این صورت می توان تفاوت های موجود را شناخته و در نهایت مناسب ترین مدل را انتخاب نمود. به همین علت در ادامه به ذکر این تفاوت ها در رابطه با محصولات پمپ بشکه کش و محصولات پمپ دیافراگمی پرداخته شده است.
- پمپ های دیافراگمی شامل دو نوع برقی و بادی بوده، اما پمپ های بشکه کش در سه نوع بادی، برقی و دستی عرضه می شوند.
- متریال مورد استفاده در ساخت بدنه پمپ های دیافراگمی شامل پلی پروپیلن، آلومینیوم، استیل و PTFE می باشد. در مقابل پمپ های بشکه کش تنها در سه متریال استیل، پلی پروپیلن و PVDF ساخته می شوند.
- به لحاظ ساختمان و نحوه عملکرد نیز پمپ های دیافراگمی از نوع رفت و برگشتی و پمپ های بشکه کش از نوع گریز از مرکز به شمار می روند.
- مشخصات فنی پمپ های دیافراگمی اعم از هد و دبی آن ها از پمپ های بشکه کش بالاتر است. همین موضوع روی قیمت آن ها نیز اثر گذار می باشد.
اهمیت استفاده از پمپ پنوماتیکی
به صورت خلاصه از آنجاییکه پمپ های بادی به جای برق با باد کار می کنند، از حوادث ناشی از انرژی الکتریکی مثل خطر انفجار جلوگیری می کنند. بنابراین مناسب صنایعی هستند که یا سیالاتی خاص و بعضا قابل اشتعال را انتقال می دهند و یا دارای محیط هایی بوده که به دلیل تجهیزات موجود در آنجا قابلیت انفجار دارند. چراکه این پمپ ها از مقاومت بالایی در برابر اشتعال و انفجار برخوردار هستند.