انواع مانومتر صنعتی ، یکی از رایج ترین لوازم جانبی قابل استفاده در کنار پمپ ها به شمار می روند. علی الخصوص که امروزه با پیشرفت تکنولوژی، مدل های مختلفی از آن ها طراحی و روانه بازار شده است. البته قیمت هر مدل با توجه به اندازه، کاربرد و طرز کار مانومتر متفاوت از هم می باشد. کاربرد مانومتر ها به صورت گسترده در صنایعی نظیر صنعت نفت، گاز، پتروشیمی، فولاد، پالایشگاه ها، نیروگاه ها و … خلاصه می شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر از این قیمت ها، همچنین دریافت مشاوره های رایگان به منظور داشتن بهترین انتخاب بین مدل های موجود، با ما در فروشگاه اینترنتی شهر پمپ تماس حاصل فرمایید.
انواع مانومتر چیست؟
انواع مانومتر صنعتی که اصطلاحا به فشار سنج و گیج فشار هم معروف هستند، تجهیزاتی برای اندازه گیری فشار محسوب می شوند. بنابراین معمولا در نقاطی نصب می شوند که باید فشار خوانده شود و این امر توسط اپراتور انجام می گردد. طرز کار مانومتر هم به این صورت است که فشار گازی که در یک ظرف محبوس شده را اندازه گیری نموده و آن را نگه داری و نمایش می دهد. البته لازم به ذکر است که این تجهیز بنا به نوعی که دارد، روش های اندازه گیری مختلفی داشته و به شکل های متفاوتی نیز عرضه می گردد.
انواع مانومتر صنعتی
به صورت کلی انواع مانومتر بر اساس پارامتر های مختلف دارای تقسیم بندی های متفاوتی نیز می باشند. از اصلی ترین این معیار ها می توان به دسته بندی هایی بر اساس شکل ظاهری و نوع فشاری که اندازه می گیرند، اشاره نمود. در ادامه به هر یک از این انواع پرداخته شده است. همچنین به دلیل رایج تر بودن انواع مانومتر به لحاظ شکل ظاهری، به تشریح کامل مدل های مختلف آن نیز پرداخته ایم.
از نظر شکل ظاهری
-
نوع C شکل
این مدل متشکل از لوله ای به شکل C یا همان لوله بوردون است که یکی از قطعات مهم در مانومتر به حساب می آید. در این گیج فشار یک سمت، مسدود بوده و سمت دیگر به نقطه ی فشار مد نظر متصل است. طرز کار مانومتر C شکل به این صورت است که وقتی فشارt وارد یک سر این لوله می شود، لوله بوردون حرکت می کند. در نتیجه آن، چرخ دنده و عقربه داخل دستگاه، به وسیله ی یک اهرم، به حرکت در آمده و وقتی عقربه به صورت کامل حرکت نمود، فشار نقطه مورد نظر نمایش داده می شود.
-
نوع U شکل
نوع دیگر، مانومتری دارای یک لوله شبیه لوله U شکل بوده که همچون نوع C، یک طرف آنها باز و طرف دیگر به منبع گازی اتصال دارد. داخل این لوله با مایع جیوه پر می شود که طرز کار مانومتر را نیز مشخص می کند. بدیهی است در حالت عادی ارتفاع جیوه در دو سمت لوله برابر است. اما به محض باز شدن شیر بالای لوله و ورود گاز به داخل آن، ارتفاع جیوه در یک سمت لوله تغییر کرده و از این روش، فشار گاز مد نظر محاسبه می گردد.
-
نوع حلزونی یا مارپیچی
این مدل غالبا برای مواردی استفاده می شود که نیاز به حساسیت بالا تری برای اندازه گیری فشار وجود دارد. در این حالت از لوله بوردونی به شکل مارپیچ یا حلزونی علاوه بر لوله C شکل بهره گرفته می شود. این شمای لوله های بوردون مزیت دیگری هم دارند که مربوط به فضای کمتری است که حین نصب، اشغال می کنند.
-
نوع مورب
مدل مورب تنها در مواردی مورد استفاده قرار می گیرد که فشار مدار کم باشد. در واقع گیج های فشار از نوع مورب برای اندازه گیری فشار هایی بسیار کم تا 0.5 اینچ آب کاربرد دارند.
-
نوع مخزن دار
نوع مخزن دار نیز برای اندازه گیری یک بازه مشخص از فشار به کار گرفته می شود. این بازه از فشارهای کم تا 12 اینچ آب و فشار های بالا تر تا 48 اینچ جیوه را پوشش می دهند.
از نظر نوع فشار
انواع مانومتر صنعتی همچنین به لحاظ نوع فشاری که اندازه می گیرند، جدا از شمای ظاهری که دارند، هم دارای تقسیم بندی خاصی هستند که مهم ترین آن ها به شرح زیر می باشد:
- سنسور فشار مطلق
- سنسور فشار گیج
- سنسور فشار خلا
- سنسور فشار تفاضلی
- سنسور فشار مهر شده
کاربرد انواع مانومتر
به صورت کلی محصولات مانومتر جدا از برند و مدلی که دارند، برای مواردی خاص در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. البته همه این موارد مرتبط با فشار و پارامتر های وابسته به فشار می باشند. در ادامه به ذکر تمامی این کاربرد ها به همراه توضیح مختصری از هر یک پرداخته شده است.
- اندازهگیری فشار
کاربرد اصلی انواع مانومتر ، همین اندازه گیری فشار می باشد. صنایع مورد استفاده برای آن ها نیز در تمامی تجهیزاتی که در آن ها فشار، کارایی داشته و در واقع نقش اساسی را ایفا می کند، خلاصه می شود.
- اندازهگیری جریان
با توجه به اثر ونتوری و رابطه آن با فشار، می توان با این لوازم، جریان را نیز اندازه گرفت. به این صورت که اختلاف فشار بین دو بخش یک تیوب ونتوری، با قطرهای دهانه مختلف، اندازهگیری می شود.
- اندازهگیری ارتفاع از سطح دریا
از رابطه بین تغییرات فشار، می توان به اختلاف ارتفاع نسبت به سطح دریا دست یافت. به همین علت از گیج های فشار برای این مورد نیز بهره گرفته می شود. این پارامتر در مواردی همچون تجهیزات هواشناسی، هواپیما، موشک، ماهواره، بالن های هواشناسی و غیره استفاده می گردد.
- اندازهگیری ارتفاع یا عمق
این مورد معمولاً برای اندازهگیری مکان هر نوع جسم غوطه ور در آب نظیر غواصها و زیر دریاییها، همچنین ارتفاع سطح مایع درون یک مخزن مثل مایع داخل برج آب کاربرد دارد.
- آزمایش نشتی
با اندازهگیری افت فشار می توان به راحتی از نشتی یک سیستم هم مطمئن شد. متداول ترین روشها برای دست یابی به این مهم، شامل اندازه گیری فشار و بررسی تغییرات آن در طول یک بازه زمانی مشخص، همینطور مقایسه فشار سیستم با فشار سیستمی دیگر که میزان نشتی معلومی دارد و استفاده از این اختلاف فشار می باشد.