پیش از این به این موضوع پرداختیم که کوپلینگ ها قطعاتی هستند که به منظور اتصال شافت های تجهیزات مختلف به هم مورد استفاده قرار می گیرند تا از این طریق گشتاور از شافتی به شافت دیگر منتقل شود. از جمله پر کاربرد ترین انواع کوپلینگ ، کوپلینگ پمپ آب با الکتروموتور های آن می باشد.
اهمیت استفاده از انواع کوپلینگ
استفاده از کوپلینگ از آن جهت حائز اهمیت است که در صورت عدم استفاده از آن ها برای اتصال پمپ و موتور به هم، امکان دارد که شافت ها در یک راستا قرار نگیرند و این موضوع نهایتا باعث ایجاد ارتعاشات اضافی با هر دور چرخش الکتروموتور خواهد شد. همچنین این ارتعاشات در برخی مواقع منجر به خارج شدن دستگاه از موقعیت اصلی خود نیز می شود و یا ممکن است این ضربات مستقیما به موتور وارد شده و باعث خرابی و خسارت در آن ها گردد. استفاده از انواع کوپلینگ از بروز تمامی موارد فوق الذکر جلوگیری می نماید.
از دیگر مواردی که استفاده از کوپلینگ به دنبال دارد، جلوگیری از انتقال حرارت به دستگاه ها و طولانی تر شدن مدت زمان بین دفعات سرویس های دوره ای می باشد. اما این کوپلینگ ها با توجه به تجهیزات مورد استفاده و کاربری که دارند، دارای انواع مختلفی می باشند که در ادامه به ذکر آن ها به همراه توضیح مختصری از هر یک پرداخته شده است.
انواع کوپلینگ
به صورت کلی این قطعات بر اساس اجزای تشکیل دهنده آن ها دارای دو نوع کلی می شوند که یکی از این دو نوع، خود شامل چندین دسته ریز تر نیز می باشد. در قست های پایین ابتدا به دو نوع کلی آن ها و سپس به انواع کوپلینگ پمپ آب از نوع انعطاف پذیر بر اساس نحوه عملکردشان پرداخته خواهد شد.
1. کوپلینگ صلب
این مدل برای تجهیزاتی استفاده می شود که دارای شافت هایی هم راستا باشند.
2. کوپلینگ انعطاف پذیر
مدل انعطاف پذیر بر خلاف نوع بالا، در مواردی که دو شفت در یک راستا نباشند، کاربرد دارد تا با حالت فنر مانند خود عدم تراز بودن آن ها را رفع نماید. با توجه به این موضوع که شافت ها در این حالت، با هم انطباق ندارند، نوع کوپلینگ در آن ها به دسته های دیگری نیز تقسیم بندی می شود که در ادامه به شرح پر کاربرد ترین آن ها پرداخته شده است.
انواع کوپلینگ انعطاف پذیر
-
غلافی
این مدل در گشتاور هایی پایین تا متوسط و به منظور کاهش میزان سایش ناشی از ارتعاشات و اصلاح عدم تطابق شافت ها با هم کاربرد دارد.
-
آرواره ای
در ساختار این نوع کوپلینگ، قطعه ای به نام عنکبوتی وجود دارد که با فشرده شدن آن، منجر به انتقال گشتاور وارده به دستگاه می شود.
-
تایری
این مدل برای هر میزان گشتاوری با سرعت های بالا قابل استفاده بوده و محل قرارگیری آن هم بین دو توپ می باشد.
-
دیسکی
همانطور که از نام این نوع مشخص است، مدل دیسکی به کمک یک صفحه یا دیسک، وظیفه انتقال گشتاور را انجام می دهد و با توجه به این ساختار می توان از آن ها در سرعت های بالا نیز استفاده نمود.
-
دیافراگمی
نوع دیافراگمی که متشکل از یک یا چند دیافراگم می باشد، غالبا برای گشتاور ها و سرعت های بالا مورد استفاده قرار می گیرد.
-
فلنجی
این مدل، مخصوص مواردی است که باید از لغزش حاصل از کار کردن تجهیزات جلوگیری به عمل آید. ساختار آن نیز از چند مهره ی با اندازه های مساوی و فلنجی در دو طرف این مهره ها و یک خار مخروطی شکل که داخل شفت قرار می گیرد، ساخته شده است.
انواع کوپلینگ ها دارای مدل های بیشتری هم هستند که در ادامه صرفا به صورت فهرست وار آورده شده اند. با شهر پمپ همراه باشید تا در مقالات بعدی به تشریح بیشتر هر یک پرداخته شود.
-
گیره ای
-
فلنجی بوش پین
-
میله ای
-
سرعت ثابت
-
سیالی
-
دنده ای
-
زنجیری
-
رشته ای
-
شبکه ای
-
هرث
-
اولدهام
-
اتصال رگ
-
اتصال یونیورسال
-
مغناطیسی
-
آکاردئونی
-
الاستومری
-
دونات
-
گایسلینر
-
اشمیت
-
فنر دو قلو
-
مخروطی
-
اسپلیت ماف