امروزه مواردی نظیر سوختن یا آسیب رسیدن به پمپ ها که منجر به تعمیر یا تعویض قطعات آن ها می شود، از اصلی ترین عوامل تخریب پمپ ها محسوب می شود. شناسایی این عوامل حائز اهمیت هستند. چراکه در صورت عدم توجه به آن ها خسارات مالی سنگینی به سیستم وارد می آورد. بنابراین انتخاب پمپ مناسب و سرویس به موقع آن می تواند برای کاهش احتمال بروز این قبیل مشکلات کمک کننده باشد.
می دانیم که عمر کاری یک پمپ با میزان ساعاتی که پمپ مشغول به کار است، ارتباط معکوس دارد. بعد از مدتی کارکرد، عمر این محصولات بر اساس عواملی همچون اصطکاک، عملکرد پمپ در دمای پایین، وجود ناخالصی و ذرات همراه سیال کاهش می یابد. در این صورت یک یا چند جزء پمپ نیاز به تعویض خواهد داشت. بنابراین می توان با رعایت این موارد، عوامل تخریب پمپ ها را کاهش داده و به افزایش عمر مفید پمپ ها کمک نمود.
عوامل تخریب پمپ ها
به صورت کلی موارد مختلفی در از کار افتادگی پمپ ها تاثیر گذار می باشند. پس تشخیص عوامل تخریب پمپ ها می تواند احتمال بروز این مشکلات را از طریق انتخاب تجهیزات پمپاژ مناسب کم کند. از جمله رایج ترین این مشکلات، پدیده ی کاویتاسیون، انواع خوردگی ها در پمپ، رسوب و انواع سایش های آن ها می باشد. در ادامه شهر پمپ سعی کرده است به تشریح این موارد به صورت کلی بپردازد.
-
کاویتاسیون
علت وقوع این پدیده به زبان ساده، به وجود آمدن حباب هایی در آب علی الخصوص در قسمت ورودی پمپ می باشد. در نتیجه مایع مورد پمپاژ سعی می کند که فضای خلا داخل حباب ها را پر کرده که نهایتا منجر به بروز کاویتاسیون می گردد. معمولا این عارضه در پروانه پمپ اتفاق می افتد و به تبع آن مشکلاتی همچون ارتعاش بیش از حد، کاهش بازدهی و طول عمر پمپ را به وجود می آورد.
-
خوردگی
علت خوردگی در پمپ ها
اصلی ترین علت به وجود آمدن خوردگی در پمپ ها، در بروز واکنش های شیمیایی بین فلز و سیال مورد پمپاژ خلاصه می شود. این واکنش معمولا به دو صورت به شرح زیر اتفاق می افتد. بهترین روش پیش گیری و کاهش این معضل نیز انتخاب مناسب پمپ به لحاظ تناسب متریال سازنده پمپ با نیاز مد نظر می باشد.
- خوردگی هایی یکنواخت در سطوح مرطوب، در پمپ هایی که فلز ساختاری آن ها از نوع ضد زنگ نباشد.
- خوردگی موضعی در قسمت های کوچکی از قطعات، معمولاً در محلی که فلز سازنده ی لایه های اکسیدی، سطح آن را میپوشاند.
انواع خوردگی در پمپ ها
- خوردگی ناشی از وجود محیط های دو فازی: وقتی یک جسم با سیالی از یک فاز متفاوت درگیر شود، سبب ایجاد خوردگی در آن می گردد. سیالات موجود در لوله ها بارز ترین مثال از این نوع خوردگی به شمار می روند.
- خوردگی مکانیکی: وقتی ذرات سیال به دیواره ی لوله ضربه وارد می کند. پدیده کاویتاسیون را به نوعی خوردگی مکانیکی به حساب می آورند.
- خوردگی شیمیایی: وقتی بر اثر خواص شیمیایی سیال به وجود می آید. به عنوان نمونه عبور اسید از داخل لوله و خورده شدن لوله توسط اسید را نوعی خوردگی شیمیایی به حساب می آورند.
متریال مقاوم در برابر خوردگی
متریال مورد استفاده در ساخت اجزای پمپ، مهم ترین عامل برای جلوگیری از خوردگی آن ها به شمار می رود. چراکه انتخاب این متریال ها، مقدار مقاومت مورد نظر در برابر خوردگی را تامین می نماید. بنابراین نوع جنس انتخاب شده برای ساخت این قطعات باید بر اساس موارد استفاده از آن ها مشخص گردد. از جمله اجزایی که دچار بیشترین خوردگی می شوند، می توان به پروانه، رینگ سایشی پمپ، پوسته و محور آن اشاره نمود. بهترین متریال برای پروانه، برنز و برای پوسته، چدن می باشد.
-
انواع سایش پمپ ها
از دیگر عوامل تخریب پمپ ها می توان به ساییدگی آن ها اشاره نمود. به صورت کلی سایش پمپ ها به دو دسته ی سایش چسبنده یا سایش خراشنده تقسیم بندی می شود. در ادامه به توضیح کوتاهی از هر یک جهت آشنایی بیشتر با این مقوله پرداخته شده است.
- سایش چسبنده در مواردی اتفاق می افتد که دو عضو مکانیکی به نحوی که میان آن ها سایش ایجاد شود، در حال حرکت باشند. در حین این حرکت، تخلخلاتی به وجود می آید که در واقع همین نقاط برجسته ی موجود روی سطوح با هم اصطکاک ایجاد کرده و ساییده می شوند.
- در مقابل سایش خراشنده هنگامی اتفاق می افتد که دو جسم نا همگون با یکدیگر در تماس باشند. در این وضعیت جسم سخت تر باعث خراش جسم ضعیف تر خواهد شد. البته این ساییدگی می تواند در مورد اجسامی که هر دو از یک خانواده هستند نیز اتفاق بیفتد. به طور مثال هر دو از فولاد باشند. اما یکی از جنس فولاد سخت و دیگری از فولاد نرم تر ساخته شده باشد. در این مورد، سایش خراشنده در فولاد نرم تر و به وسیله فولاد سخت تر رخ خواهد داد.