در اواخر قرن هفدهم میلادی دانشمندی با نام دنی پاپن اولین نوع از پمپ های سانتریفیوژ را طراحی نمود. در سال های بعد مدل های متفاوتی از این پمپ نیز اختراع و ساخته شد که یکی از آن ها پمپ پلیمری نام دارد. این پمپ ها با اعمال تغییراتی در متریال مورد استفاده در ساخت قطعات آن ها پدید آمد. به این صورت که از پلیمر، همچون نام این دسته از محصولات، به عنوان متریال اصلی آن ها استفاده شده است.
در این مقاله ضمن توضیح این پمپ ها و ذکر اجزای تشکیل دهنده شان، به بیان کاربرد ها، مزایا، معایب و سایر ویژگی های آن ها نیز خواهیم پرداخت. همچنین فروشگاه اینترنتی شهر پمپ، به عنوان نمایندگی تمامی برند های پمپ پلیمری، می تواند گزینه ای مناسب برای خرید پمپ پلیمری به شمار آید. علی الخصوص که این مجموعه آماده ارائه مشاوره های رایگان در این زمینه نیز می باشد.
پمپ پلیمری چیست
به منظور استفاده صحیح از انواع پمپ های پلیمری ضروری است که ابتدا با مفهوم آن ها آشنا شویم. این پمپ ها همانطور که در بالا نیز ذکر شد، از جنس پلیمر ساخته می شوند. در نتیجه مقاومت آن ها تا حد زیادی افزایش یافته و مناسب پمپاژ سیالاتی خورنده می باشند. به همین خاطر این پمپ ها را با نام های دیگری همچون پمپ اسید یا پمپ ضد اسید نیز می شناسند.
طرز کار پمپ های پلیمری نیز همچون سایر پمپ های گریز از مرکز بر اساس پروانه های موجود در ساختار آن هاست. به این صورت که با روشن کردن الکتروموتور متصل به پمپ، انرژی لازم برای به چرخش در آوردن پروانه آن ها ایجاد شده و از این طریق فشار مورد نیاز جهت جا به جایی و خروج سیال تامین می گردد. نکته قابل ذکر دیگر در رابطه با پمپ های پلیمری، نحوه آب بندی آن هاست که توسط واشرها و اورینگ هایی ضد خوردگی انجام می شود تا از این طریق کمترین میزان نشتی در آن ها وجود داشته باشد.
انواع پمپ پلیمری
هرچند که کلیت پمپ های پلیمری و نحوه عملکرد آن ها شباهت بسیار زیادی با پمپ های سانتریفیوژ دارد، اما از آن جایی که هدف از تولید این پمپ ها، انتقال سیالات خورنده است، بنابراین باید دارای ویژگی هایی فراتر از پمپ های سانتریفیوژ باشند. از جمله این ویژگی ها، نحوه چرخش پروانه های آن ها و نیز نحوه آب بندی این پمپ هاست تا کمترین نشتی به بیرون را داشته باشند. بر این اساس، این پمپ ها به دو نوع معمولی و پمپ های مگنتی تقسیم بندی می شوند. در ادامه به توضیح بیشتر هر دسته پرداخته شده است.
-
مدل ساده
انواع ساده ی پمپ های پلیمری، بسیار مشابه پمپ های گریز از مرکز می باشند و نحوه آب بندی در آن ها نیز توسط قطعاتی به نام مکانیکال سیل انجام می شود. همچنین به منظور به حرکت در آوردن پروانه های داخل پمپ از نیروی وارده به وسیله الکتروموتور کوپل شده به پمپ استفاده می گردد.
-
مدل مگنتی
ساختمان پمپ های مگنتی کمی متفاوت تر از سایر پمپ های سانتریفیوژ می باشد. علت آن نیز وجود مگنت یا آهنربا هایی در دور تا دور پمپ هاست که هم برای آب بندی بوده و هم از میدان مغناطیسی ایجاد شده توسط این مگنت ها برای چرخش پروانه های داخل پمپ استفاده می شود.
اجزای پمپ پلیمری
با توجه به توضیحات بالا، بدیهی است که قطعات تشکیل دهنده این پمپ ها دقیقا با سایر پمپ های گریز از مرکز یکسان باشد. بر این اساس مهم ترین اجزای این پمپ ها شامل قطعات زیر می شود.
- محفظه پمپ
- پروانه
- قطعات مخصوص آب بندی
- یاتاقان
- شافت
کاربرد پمپ پلیمری
به صورت معمول می توان از محصولات پمپ های پلیمری در تمامی صنایع سبک و سنگین استفاده نمود. زیرا این پمپ ها دارای خاصیت هایی هستند که می توانند سیالات خاصی را نیز منتقل نمایند. با توجه به این موضوع، می توان گفت که غالب استفاده از آن ها در موارد صنعتی اعم از موارد ذکر شده در پایین می باشد:
- انواع اسید ها و باز ها (سود ها)
- پمپاژ آب دریا و سایر محلول های نمک
- انواع حلال ها شامل محلول های آلی
- انتقال مواد شوینده نظیر صابون مایع
- پمپاژ کاستیک سودا
- صنعت تصفیه آب و فاضلاب
- صنایع ریخته گری و آب کاری
- مبدل های حرارتی
مزایا و معایب پمپ پلیمری
مزایا و معایب محصولات و تجهیزات صنعتی از جمله موضوعات حائز اهمیت در رابطه با آن ها می باشد. بر همین اساس نیز جهت خرید پمپ پلیمری باید با این موارد آشنایی داشت تا مناسب ترین انتخاب را داشته باشیم. بر همین اساس در ادامه ابتدا به نکات مثبت این محصولات و سپس به موارد منفی آن ها پرداخته شده است.
- قیمت پایین به نسبت کارایی
- دارای مقاومت بالا در برابر خوردگی
- وزن پایین
- نشتی نزدیک به صفر
- امکان تغییر ابعاد ورودی و خروجی پمپ به دلیل داشتن سرشیلنگی و فلنچ
- موجود با انواع پروانه های باز یا نیمه باز
- قابلیت کار با هر دو نوع برق تک فاز و سه فاز
نکات منفی این پمپ های پلیمری به مراتب کمتر از ویژگی های مثبت آن ها بوده و شامل موارد زیر می شود:
- عدم توانایی کار به صورت خشک
- مقاومت پایین در برابر فشار، کشش و حرارت های بالا
- هد پایین در مقایسه با سایر پمپ های سانتریفیوژ
- عدم امکان پمپاژ سیالات غلیظ
- احتمال ایجاد تغییر در ساختار فیزیکی سیال
نحوه نصب پمپ پلیمری
جهت پیش گیری از بروز مشکل در عملکرد هر نوع پمپی، یکی از موارد قابل توجه، سپردن نصب آن ها به افراد خبره در این زمینه می باشد. نصب پمپ های پلیمری نیز از این قانون مستثنی نبوده و باید توسط افراد متخصص صورت پذیرد. با این حال در ادامه به چند نکته مهم در این باره برای آشنایی بیشتر مشتریان اشاره شده است.
مهم ترین نکته، اطمینان از خشک کار نکردن این پمپ هاست. بنابراین لازم است که قبل از روشن نمودن آن ها این موضوع بررسی شده و همچنین بلافاصله پس از اتمام پمپاژ سیال هم اقدام به خاموش کردن پمپ نمود. نکته دیگر، آب بندی این پمپ ها هنگام نصب شان است. بر این اساس باید از لوله های پلاستیکی نرم برای لوله های ورودی و خروجی پمپ ها استفاده نمود و پس از نصب نیز محل این اتصالات با مایع پر گردد. نکته آخر مربوط به جهت چرخش پروانه های این پمپ هاست که باید هنگام اتصال برق به آن ها کنترل شود.
خرید پمپ پلیمری و نحوه انتخاب آن
در هنگام خرید پمپ پلیمری به منظور داشتن مناسب ترین مدل بر اساس سیستم مد نظر، توجه به چند پارامتر خاص کافی است. این پارامتر ها متشکل از مشخصات فنی خود پمپ ها و موارد دیگری شامل فهرست زیر می باشند.
- میزان هد و دبی پمپ
- جنس پمپ بر اساس سیال مورد استفاده
- دمای سیال
- دور و توان موتور
- ابعاد دهانه ورودی و خروجی پمپ
- تعداد، جنس و نوع پروانه های مورد استفاده
- میزان خورندگی سیال
جنس پمپ پلیمری
معمولا جنس این پمپ ها از انواع پلیمر های پلاستیکی می باشد. بر این اساس تفلون (PTFE) و کاینار (PVDF) از جمله پلیمر های مهندسی مورد استفاده برای این منظور هستند که مقاومتی تا دمای بالای 90 درجه سانتی گراد دارند. از دیگر انواع این متریال ها می توان به پلی پروپیلن، پلی اتیلن، و پی وی سی نیز اشاره کرد که در برابر سیالات خورنده مقاوم می باشند.
دیگر متریال رایج در ساخت پمپ های پلیمری نوعی سوپر آلیاژ مهندسی با مقاومت بالا به نام hastelloy بوده که ساخته شده از عناصر نیکل، مولیبدن، کروم و تنگستن می باشند. همچنین لازم به ذکر است که قسمت کلگی این پمپ ها نیز با لایه ای فلزی و مقاوم پوشانده شده تا مقاومت کلی آن ها را مجددا افزایش دهد.
فروش اینترنتی پمپ پلیمری
خرید پمپ پلیمری به صورت اینترنتی از شهر پمپ، روشی مناسب برای رفع مشکل کمبود زمان به دلیل مشغله های کاری زیاد این روز های مشتریان می باشد. چراکه از این طریق علاوه بر دریافت مشاوره های رایگان و استعلام قیمت آن هم تنها با یک تماس تلفنی، شما می توانید مدل های مختلف تمامی برند های پمپ های پلیمری را در یک صفحه مشاهده نموده و به راحتی مشخصات هر یک را با دیگری مقایسه نمایید.