لوازم جانبی

ترانسمیتر دما چیست ؟

ترانسمیتر دما چیست

به صورت کلی ترانسمیتر ها به دستگاه هایی گفته می شود که به منظور اندازه گیری پارامتر های مختلفی از جمله دما، رطوبت، سطح مایعات و دیگر کمیت های مشابه این موارد طراحی شده اند. در این مقاله قصد داریم به تشریح یکی از انواع ترانسمیتر ها به نام ترانسمیتر دما بپردازیم. بدیهی است پس از توضیح اینکه ترانسمیتر دما چیست ، به معرفی انواع آن و همچنین نحوه سیم بندی ترانسمیتر دما خواهیم پرداخت.

ترانسمیتر دما چیست ؟

ترانسمیتر دما یکی از تجهیزات ابزار دقیق به شمار می رود که جهت اندازه گرفتن میزان دما در فرآیند های مختلف یک سیستم مورد استفاده قرار می گیرد. این دسته از لوازم متشکل از یک سنسور دما مانند سنسور RTD یا ترموکوپل و یک ترانسمیتر می باشند. این دو قطعه به صورت یکپارچه در کنار هم قرار گرفته، اما اصلی ترین و مهم ترین قسمت تشکیل دهنده آن ها همان سنسور دما در نظر گرفته می شود. چراکه وظیفه اندازه گیری دما مستقیما توسط این سنسور انجام می شود.

به این صورت که ابتدا سیگنالی را تقویت کرده و به اتاق کنترل یا سیستم مانیتورینگ انتقال می دهد. این دستگاه قبل از ارسال آمده سازی سیگنال را انجام می دهد. این سنسور های دما در قسمت بیرونی ترانسمیتر جاگذاری می شوند تا در ارتباط مستقیم با محیط اندازه گیری دما باشند. از این طریق این سنسور یا حسگر دما با تغییرات دمای محیط، تغییر می کند. در ادامه به ذکر انواع سنسور های دمای این دسته از ترانسمیتر ها پرداخته شده است.

انواع سنسور دما

  • سنسور Pt 100

این سنسور به عنوان یک سنسور سنجش دما، از نوع سنسور های مقاومتی به شمار می رود.

  • سنسور RTD

مدل RTD از جمله سنسور های اندازه گیری دما به صورت تماسی می باشند. بنابراین مقاومت الکتریکی آن ها به صورت خطی با نوسان دما تغییر پیدا می کند.

انواع ترانسمیتر دما

به طور کلی ترانسمیتر ها فارغ از اینکه چه پارامتری را اندازه گیری می کنند، دارای انواع بسیار متنوعی می باشند. ترانسمیتر دما نیز از این قاعده مستثنی نیست و دارای تعداد زیادی مدل می باشد. این مدل ها بر اساس معیار های مختلفی طبقه بندی می شوند. از اصلی ترین این معیار ها شیوه نصب و نحوه تامین جریان بوده که در ادامه به تشریح زیر مجموعه های هر یک پرداخته شده است.

بر اساس شیوه ی نصب

  • مدل هد مونت استوانه ای

این مدل، روش اندازه گیری بسیار آسانی داشته و محل قرارگیری آن در کلگی یا بالای محفظه ی سنسور می باشد.

  • مدل ریل مونت

این نوع از ترانسمیتر دما روی دین ریل ها و در داخل تابلو جای می گیرد.

  • مدل فیلد مونت

این مدل به صورت یک پک کامل و جداگانه نصب می شود. از ویژگی های مهم آن نیز مقاومت بسیار بالا در برابر شرایط محیطی و همچنین مواد خورنده می باشد.

  • مدل زیپوینت

ترانسمیتر زیپوینت یک ترانسمیتر دمای هوشمند به شمار می رود که در کلگی سنسور دما نصب می گردد. این مدل یک تقویت کننده ی سیگنال از نوع دو سیمه بوده و به همین خاطر از سرعت بالایی حین کار هم برخوردار است.

سیم بندی ترانسمیتر دما

بر اساس تامین جریان

  • مدل پسیو (passive)

با توجه به این موضوع که این ترانسمیتر از نوع غیر فعال محسوب می شود، نیاز به منبع تغذیه ی مجزا و سیم کشی ندارد. بر این اساس کاربرد آن ها بسیار گسترده بوده و طیف وسیعی از صنایع را پوشش می دهد. علی الخصوص در مواردی که منبع جریان قطع باشد. 

  • مدل اکتیو (active)

این مدل بر خلاف مدل بالا نیازمند سیم کشی و منبع تغذیه ی جداگانه است. سیم بندی ترانسمیتر دما مدل اکتیو می تواند به دو صورت تک سیمه یا دو سیمه انجام شود. این لوازم کمیت اندازه گیری شده را روی دو خط به مرکز کنترل ارسال می کنند.

کاربرد های ترانسمیتر دما

از این ترانسمیتر ها در سیستم های ابزار دقیق پیشرفته استفاده می شود. به این دلیل که با به کار گیری آن ها در سیستم ابزار دقیق و کنترل، امکان استفاده از متراژ بالای کابل وجود دارد. این موضوع برای سایت های بزرگ مقیاس بسیار حائز اهمیت می باشد. از دیگر کاربرد های آن ها با توجه به مدلی که دارند، می توان به صنایع مختلف و پالایشگاه ها اشاره نمود. قیمتاین لوازم نیز بر اساس عواملی همچون برند، کیفیت و نحوه سیم بندی ترانسمیتر دما متغیر می باشد. لازم به ذکر است که شما می توانید برای دریافت مشاوره رایگان و استعلام قیمت انواع ترانسمیتر دما با فروشگاه اینترنتی شهر پمپ تماس حاصل فرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *