هر ساختمانی با توجه به نوع کاربرد خود دارای انواع لوله کشی است. اصول لوله کشی ساختمان یکی از نکات مهمی می باشد که باید به آن توجه شود و توسط کارشناسان نصب گردد. در غیر این صورت باعث نشت آب و گاز و به وجود آمدن خسارات جبران ناپذیری می شود. در ساختمان از لوله های مختلف و جنس متفاوت با توجه به نوع کاربری استفاده می شود. به همین منظور قیمت لوله کشی ساختمان نیز متغیر می باشد. لوله های مورد استفاده باید به نحوی باشد که خواص خود را حفظ کند و در برابر تغییرات محیط مقاوم باشد.
لوله ها بعد از گذشت یک دوره زمانی فرسوده می شوند و باید توسط متخصصان تعمیر یا تعویض شوند. امروزه نیز با گسترش ساختمان سازی از جدید ترین سیستم لوله کشی ساختمان استفاده می شود. در ادامه متوجه می شویم که اصول لوله کشی ساختمان چگونه است و با انواع لوله های گاز و آب بیشتر آشنا می شویم.
انواع لوله های ساختمان
لوله کشی آب گرم و سرد
در لوله کشی ساختمان معمولا از چند مسیر برای بالا رفتن آب استفاده می شود. که در ابتدای مسیر هر کدام باید دارای یک شیر فلکه ی قطع دستی باشد. در قدیم از لوله های فلزی استفاده می شده که عمر کم تری نسبت به لوله های جدید دارد. در حال حاضر IFIT جدید ترین سیستم لوله کشی ساختمان برای آب می باشد که از لوله هایی با جنس پلاستیکی استفاده می شود. لوله ها باید در کوتاه ترین مسیر و کم ترین پیچ و خم باشد، همین طور نزدیک دیوار ها و تیغه ها نصب شود.
لوله کشی گاز
یکی از موارد مهمی که به آن در لوله کشی ساختمان توجه می شود نصب صحیح لوله های گاز است. برای جلوگیری از نشت گاز حتما باید با در نظر گرفتن ایمنی بیشتری مورد استفاده قرار گیرند. یکی از انواع لوله های انتقال گاز API است اما به طور کلی از دو نوع روکار و توکار استفاده می شود. برای انشعابات لوله گاز در ساختمان ها از نوع روکار استفاده می شود. مقاومت و استحکام لوله های توکار نسبت به دیگر لوله ها بیشتر است به همین علت در مسافت های طولانی به عنوان خط لوله و انتقال گاز در صنایع استفاده می شود.
لوله کشی پکیج و رادیاتور
نحوه ی لوله کشی آب با پکیج رابطه ی مستقیم دارد یعنی اگر لوله های آب به صورت انشعابی راه اندازی شده باشد می توان لوله های شوفاژ را نیز به همین صورت نصب کرد. برای لوله کشی پکیج، به صورت توکار انجام می شود که یک انشعاب از رایزر اصلی آب سرد گرفته می شود و این لوله از زیر کار به پکیج می رسد. پس مشخص است که برای کم شدن هزینه و قیمت لوله کشی ساختمان باید این روش در ساختمان های در حال ساخت و یا بازسازی انجام گیرد. حال اگر لوله کشی آب به صورت کلکتوری بود بایستی یک کلکتور مجزا برای پکیج نصب شود.
لوله کشی فاضلاب
وظیفه ی این سیستم تخلیه مواد زائد ساختمان به چاه فاضلاب می باشد. اصول لوله کشی ساختمان برای فاضلاب اگر به درستی انجام نشود، سبب آسیب رسیدن به لوله ها و فرسودگی آن ها می شود. سیستم فاضلاب باید عملکرد درستی داشته باشد و تا مدت ها دچار گرفتگی و احتیاج به لوله باز کنی نداشته باشد. یکی از رایج ترین مشکلات ایجاد بوی نا مطبوع است که برای جلوگیری از این کار باید یک هواکش درون لوله ها نصب شود تا گاز های فاضلاب قبل از ورود به منازل در آب حل شود.