پمپ های پیستونی یکی از قدیمی ترین پمپ ها برای مواردی هستند که هد یا فشار بالا جهت پمپاژ مورد نیاز باشد. در ابتدا این پمپ به صورت پمپ خلا پیستونی اختراع شد، و سال های بعد نوع پیشرفته تر آن با نام پمپ پلانجری طراحی و ساخته شد. این پمپ دارای ابعاد و اندازه های مختلف مانند پمپ پیستونی کوچک و بزرگ است و همچنین توسط برند های متفاوتی تولید شده است.
برخی از این تولیدکنندگان پمپ ها را در اندازه های مختلفی می سازند که از جمله برند های انواع پمپ پیستونی کوچک می توان به پارکر و آنوی اشاره کرد. بر همین اساس مشخصات و قیمت پمپ پیستونی کوچک و بزرگ نیز با هم فرق دارند. برای آشنایی بیشتر با اینکه پمپ پیستونی چیست و کاربرد و انواع مشخصات پمپ پیستونی کدام است با ما همراه باشید.
پمپ پیستونی چیست ؟
پمپ های پیستونی که از سری پمپ های جابه جایی مثبت محسوب می شوند و با نام های دیگری مثل پمپ پلانجری، پمپ های فشار بالا و پمپ پیستونی کارواش نیز شناخته می شوند. به دلیل اینکه این سری پمپ ها برای سیستم های هیدرولیک مناسب هستند، به آن ها پمپ پیستونی هیدرولیک نیز گفته می شود. البته پمپ های دنده ای را نیز می توان جزء هیدرولیک و جابجایی مثبت دانست. از همین رو علاوه بر داشتن شباهت با پمپ های پیستونی دارای تفاوت هایی نیز با هم هستند که در مقاله لینک شده به طور کامل توضیح داده شده است.
اما اینکه پمپ پیستونی چیست و چگونه کار می کند باید گفت که این پمپ ها پیستونی متحرک به سمت بالا و پایین دارند. این پیستون با بالا رفتن خود سبب بسته شدن شیر خروجی و باز شدن شیر ورودی می شود. در این مرحله مکشی برای ورود سیال به داخل پمپ به وجود می آید. سپس در ادامه حرکت این پیستون به سمت پایین، شیر خروجی و ورودی به ترتیب باز و بسته می شوند که این امر سیال را مجبور به خروج از پمپ می کند. این عملکرد رفت و برگشتی اجزای پمپ، شبیه پمپ های دیافراگمی است ولی علی رغم وجود شباهت ها در مطلب لینک شده تفاوت این دو پمپ را بیان کرده ایم.
پمپ های پیستونی دارای دو نوع مستقیم و کارگاهی می باشند و این تقسیم بندی با توجه به نحوه اتصال الکتروموتور با پمپ است. مشخصات پمپ پیستونی از نوع کارگاهی این است که به صورت کوپل به موتور الکتریکی وصل شده است و نسبت به نوع دیگر دارای راندمان و طول عمر کمتری است. ولی در عوض قیمت پمپ پیستونی از نوع کارگاهی کمتر از مدل اتصال مستقیم می باشد.
با توجه به چگونگی عملکرد انواع پمپ پیستونی به چهار دسته زیر تقسیم می شود:
پمپ پیستونی فشاری
عملکرد این نوع از پمپ های پیستونی در دو مرحله خلاصه می شود. در مرحله اول پیستون بالا رفته و مایع داخل پمپ شده، در مرحله بعد پیستون به سمت پایین حرکت کرده و مایع خارج می شود.
پمپ پیستونی بالابر
نحوه عملکرد این پمپ در سه مرحله به شرح زیر انجام می گیرد. در ابتدا پیستون به سمت بالا حرکت می کند و سیال وارد محفظه پمپ می شود. سپس با پایین آمدن پیستون، سیال از سوپاپ ها عبور کرده و در نهایت، پیستون دوباره به سمت بالا می رود تا سیال از پمپ خارج شود.
پمپ پیستونی محوری
این مدل از پمپ های پیستونی، چندین پیستون درون بلوک سیلندر دارند که تعداد آن فرد بوده و به صورت دایره وار حول این سیلندر قرار می گیرند.
پمپ پیستونی شعاعی
محل قرارگیری پیستون ها در این مدل روی صفحه استوانه ای واقع در شعاع سیلندر می باشد.
دسته بندی دیگری نیز برای پمپ های پیستونی وجود دارد که در ادامه به آن اشاره می کنیم:
پمپ پیستونی کارواش
با توجه به نوع موتور این پمپ شامل پمپ کارواش الکتریکی، گازوئیلی، دیزلی، بنزینی و پمپ پیستونی روغنی می شود. انواع دیگر آن نیز پمپ کارواش خانگی و صنعتی، پمپ کارواش آب سرد و آب گرم ( پمپ پیستونی آب ) است.
پمپ پیستونی مه پاش
پمپ پیستونی سمپاش
جهت شناخت عملکرد پمپ های پیستونی مه پاش و سمپاش می توانید از مطالب لینک شده استفاده نمایید.
اجزای پمپ پیستونی
- پیستون
- سیلندر
- شیر خروجی
- شیر ورودی
علاوه بر اجزای اصلی، پمپهای پیستونی میتوانند شامل اجزای فرعی زیر نیز باشند:
- شیر فشارشکن
- آکومولاتور
- گیج فشارسنج
- فیلتر
- گان و لانس
کاربرد پمپ های پیستونی
از اصلی ترین کاربرد های این پمپ، مه پاشی، سم پاشی و شست وشوی انواع خودرو، دستگاه ها و جداول است. ولی علاوه بر آن صنایع زیر نیز از دیگر کاربردهای این نوع پمپ می باشد:
- نفت، گاز و پتروشیمی
- صنایع زنگ زدایی، رنگ زدایی، رسوب و چربی زدایی
- صنایع لوله سازی
- تولید کاغذ
- صنایع غذایی
- کشتی سازی
- صنایع فولاد
- سیستم های تصفیه، بازیافت و آب شیرین کن
- دستگاه های واترجت، هیدروبلاست و هیدرو سند بلاست و تست هیدرو استاتیک
- کارخانه های تولید سنگ و سرامیک جهت برش زدن آن ها
مزایا و معایب پمپ پیستونی
نکاتی درباره ی مزایای استفاده از پمپ پیستونی:
- امکان تولید فشار بالا برای پمپاژ
- بازدهی، راندمان و طول عمر بالا
- قابلیت پمپاژ سیالات با ویسکوزیته بالا
- کنترل و تغییر فشار بدون تاثیرگذاری روی عملکرد پمپ
- قابلیت کارکرد هم با توربین و هم با موتور الکتریکی
همچنین از معایب این پمپ موارد زیر را می توان نام برد:
- عدم قابلیت تولید جریان یکنواخت
- بالا بودن قیمت و هزینه نگهداری این پمپ (البته قیمت پمپ پیستونی کوچک در مقایسه با ابعاد بزرگ تر آن کم تر است)
- دارای وزن بالا به دلیل داشتن قطعات اضافه
- سر و صدای بالا
نصب پمپ های پیستونی
نکته ی بسیار مهم درباره نحوه نصب پمپ های پیستونی سوار شدن سیال روی پمپ است. زیرا اگر شرایطی غیر از این باشد، می تواند از اصلی ترین علت کم شدن فشار پمپ کارواش محسوب شود و باعث ایجاد اختلال در طرز کار آن شود. در واقع نصب پمپ های پیستونی یا کارواش خیلی دشوار نیست ولی رعایت یکسری نکات هنگام نصب می تواند باعث کارکرد بهتر پمپ باشد. از همین رو در مقاله ای مجزا به توضیح کامل این نکات پرداخته ایم. ولی بهتر است جهت نصب درست هر محصولی از متخصصان در این زمینه کمک بگیرید.
نحوه انتخاب و خرید
توجه به این نکات علاوه بر موارد انتخاب انواع پمپ ها حائز اهمیت است:
- توان و دور موتور
- ابعاد دهانه ورودی و خروجی
- بیشترین دمای سیال مورد پمپاژ
جنس پمپ
طرز کار این پمپ به نحوی است که سیال مستقیما با قطعات پمپ در تماس است. به همین علت توجه به نوع سیال برای انتخاب متریال پمپ بسیار ضرورت دارد. از هین رو با توجه به عواملی مانند خورندگی یا قابلیت اشتعال و انفجار سیال از آلومینیوم، برنز، استیل، برنج و سرامیک جهت ساخت این پمپ استفاده می شود. ولی می توان گفت بیشترین نوع متریال مورد استفاده آن استیل می باشد.
فروش اینترنتی
از طریق خرید آنلاین این امکان فراهم می شود که در کوتاه ترین زمان کالای مورد نظر خود را خریداری فرمایید. شما می توانید برای دریافت مشاوره، خرید و استعلام قیمت انواع پمپ ها با ما در شهر پمپ تماس بگیرید. همچنین با ورود به سایت شهر پمپ، محصولات و مشخصات فنی هر یک را مشاهده و بررسی نمایید.