یکی از مشکلاتی که خیلی از افراد با آن ممکن است رو به رو شوند، گیر کردن هوا در پمپ است. این مشکل می تواند به میزان قابل توجهی عملکرد پمپ را کاهش دهد. گیر کردن هوا در پمپ موجب می شود تا بدنه پمپ آب با هوا یا خلا پر شود و اجازه ندهد آب به خوبی به داخل پمپ جریان یابد؛ اما نگران نباشید. هواگیری پمپ های آب چندان سخت نیست. در این مقاله قصد داریم شیوه هواگیری پمپ آب خانگی را توضیح دهیم.
از کجا مطمئن شویم هوا در پمپ گیر کرده است؟
قبل از اینکه برای هواگیری پمپ اقدام کنید، اول باید مطمئن شوید که در پمپ، هوا وجود دارد. مهم ترین نشانه های گیر کردن هوا در پمپ عبارتند از:
- لرزش بیش از حد پمپ
- نویز اضافی
- فقدان جریان آب
- کاهش قابل توجه فشار آب
عملکرد پمپ با گیر کردن هوا کاهش می یابد؛ البته این به میزان هوایی که در پمپ گیر کرده است نیز بستگی دارد. گاهی اوقات حتی ممکن است که عملکرد پمپ به دلیل گیر کردن هوا متوقف شود؛ اما به طور کلی هر 2 درصد هوای درون پمپ باعث می شود تا عملکرد پمپ تا 10 درصد کاهش یابد.
هواگیری پمپ آب خانگی
برای هواگیری پمپ آب خانگی راه های مختلفی وجود دارد. مشکل گیر کردن هوا درون پمپ یکی از رایج ترین مشکلاتی است که دارندگان پمپ با آن رو به رو خواهند شد. گیر کردن هوا موجب کاهش یا عدم جریان آب خواهد شد. قفل هوا درون پمپ زمانی اتفاق می افتد که آب در سیستم لوله کشی محبوس شود و از حرکت موثر آب توسط پمپ جلوگیری کند. برای هواگیری پمپ آب خانگی طبق مراحل زیر پیش بروید:
هواگیری داخل پمپ
- برق را خاموش کنید: اولین قدم باید برق را خاموش کنید. همیشه ایمنی را اولویت اول کار خود قرار دهید.
- محل قفل هوا را شناسایی کنید: در مرحله بعد باید محلی که در آن هوا قفل شده است را شناسایی کنید. برای این کار کافی است که به صدای پمپ گوش کنید. اغلب اوقات حتی در زمان خاموش بودن پمپ نیز می توانید صدای غرغر یا خش خش را در نزدیکی محل قفل هوا بشنوید.
- خارج کردن هوا: برای هواگیری پمپ آب خانگی باید طبق مراحل پیش بروید. اولین مرحله این است که شیر تخلیه پمپ یا دریچه مخصوص تخلیه هوا را پیدا کنید. این شیر معمولا در بالای پمپ یا نزدیک ورودی پمپ قرار دارد. بعد از پیدا کردن شیر تخلیه باید آن را به آرامی باز کنید. در حین انجام این کار باید صدای خروج هوا از پمپ را بشنوید. تا زمانی که صدای خروج هوا از پمپ تمام شود، اجازه دهید که شیر باز باشد. بعد از اتمام، شیر تخلیه هوا را ببندید.
هواگیری داخل لوله
اگر مشکل شما با هواگیری پمپ آب خانگی حل نشد و یا متوجه شدید که اصلا پمپ دچار مشکل قفل هوا نشده بوده است، باید هواگیری از داخل لوله ها را شروع کنید. هواگیری از داخل لوله ها کمی پیچیده تر است. برای هواگیری از داخل لوله ها مراحل زیر را طی کنید:
- محل قفل هوا را شناسایی کنید: اول از همه باید محل قفل هوا را شناسایی کنید. به عنوان یک قانون کلی، هوا همیشه تمایل به بالا رفتن دارد؛ به همین دلیل احتمال قفل هوا در لوله های نزدیک شیر آب، شلنگ یا خروجی های دیگری که از زمین ارتفاع دارند بیشتر است.
- باز کردن لوله: بعد از اینکه مطمئن شدید محل قفل هوا را پیدا کرده اید، لوله قسمت مورد نظر را باز کنید و اجازه دهید تا تمام هوای موجود در لوله خارج شود. ممکن است حین باز کردن لوله صدای هوا را نیز بشنوید.
- چک کردن سایر قسمت های لوله: برای هواگیری پمپ آب خانگی باید سایر قسمت های سیستم لوله کشی را نیز بررسی کنید. اگر سیستم لوله کشی نسبتا پیچیده ای دارید یا سیستم لوله کشی شما از انشعاب های متعددی استفاده می کند، باید سایر نقاطی که احتمال می دهید دچار قفل هوا شده اند را نیز بررسی کنید و روند را تا جایی ادامه دهید که مطمئن شوید هوا از داخل لوله ها تخلیه شده است.
- بستن همه لوله ها: بعد از تمام شدن فرآیند هواگیری پمپ آب خانگی باید تمامی لوله ها را ببندید. بستن دریچه های پمپ را نیز نباید فراموش کنید.
- روشن کردن برق و بررسی: دوباره برق پمپ را متصل کنید. سپس به جریان آب نظارت داشته باشید و مطمئن شوید که به درستی کار می کند. اگر متوجه شدید مشکل هنوز پابرجا است و به خوبی رفع نشده، باید از یک لوله کش حرفه ای یا یک تکنسین با تجربه در حوزه سیستم های پمپ آب کمک بگیرید.
چرا پمپ آب دچار قفل هوا می شود؟
دلایلی که باعث می شود شما به هواگیری پمپ آب خانگی نیاز داشته باشید، بسیار زیاد هستند. دلایلی که در ادامه نام می بریم، برخی از رایج ترین دلایل قفل هوا در پمپ هستند:
- تفاوت در فشار مایع
- ترشحات سقوط آزاد
- خط مکش نشتی
- عدم رعایب حداقل غوطه وری
- نصب ضعیف پمپ و سیستم لوله کشی
- سطح مایع در چاه
- آب سخت
چگونه از قفل هوا در پمپ جلوگیری کنیم؟
اگر می خواهید احتمال قفل هوا در پمپ را به حداقل برسانید، باید چند راهکار مختلف را امتحان کنید. امتحان کردن این راهکار ها تنها برای جلوگیری از قفل هوا نیست، بلکه عمل کردن به آن ها موجب افزایش طول عمر پمپ خواهد شد. برخی از بهترین راهکار ها عبارتند از:
- جلوگیری از ورود هوا از سمت مکش شلنگ
- جلوگیری از ایجاد حباب هوا از سر پمپ آب
- نصب نرم کننده جریان آب
- نصب شیر گاز
- افزایش سطح آب در چاه
- جلوگیری از تولید گاز در آب
جمع بندی
پمپ آب یکی از مهم ترین و کاربردی ترین تجهیزاتی است که تقریبا در هر خانه ای وجود دارد. پمپ های آب فشار آب را افزایش می دهند؛ اما یکی از مشکلاتی که بسیاری از پمپ ها دچار آن می شوند، قفل هوا درون پمپ است. قفل هوا درون پمپ موجب کاهش عملکرد و در برخی مواقع توقف کار پمپ می شود. در این مقاله برای رفع این مشکل درمورد شیوه هواگیری پمپ آب خانگی توضیح دادیم.