- پمپ آب خانگی
- پمپ اسکرو
- پمپ بشکه کش
- پمپ بنزینی
- پمپ پریستالتیک
- پمپ پلیمری
- پمپ پیستونی
- پمپ گریز از مرکز حلزونی
- پمپ خمیر کش
- پمپ دنده ای
- پمپ دوزینگ
- پمپ دیافراگمی
- پمپ دیزلی
- پمپ روغن داغ
- پمپ سانتریفیوژ
- پمپ سیرکولاتور
- پمپ شناور
- پمپ طبقاتی
- پمپ غلیظ کش
- پمپ کف کش
- پمپ کولر
- پمپ گل کش
- پمپ لجن کش
- پمپ لوب
- پمپ وکیوم
- پمپ هیدرولیکی
- مونو پمپ
- بوستر پمپ
راهنمای قدم به قدم تعویض تیوپ منبع تحت فشار
منابع تحت فشار برای متعادل کردن فشار و جلوگیری از شوک هیدرولیکی به کار می روند و باعث می شوند که در عملکرد پمپ مشکلی ایجاد نشود. یکی از اجزای مهم منابع تحت فشار، تیوپ منبع تحت فشار است. این تیوپ ها به دیواره منبع یا مخزن چسبیده اند و عمری در حدود 5 سال یا حتی بیشتر دارند. یکی از مزایای مخازن تحت فشار این است که تیوپ ها قابلیت تعویض دارند و حتی اگر آسیب ببینند، نیازی به تعویض کلی مخزن نیست. در هنگام تعویض تیوپ منبع تحت فشار باید به چند نکته توجه کنید. ما در این مقاله در ابتدا به مشکلات رایج تیوپ مخزن تحت فشار اشاره می کنیم و قدم به قدم راهنمای تعویض تیوپ را توضیح می دهیم.
تیوپ منبع تحت فشار چیست؟
قبل از آشنایی با روش تعویض تیوپ منبع تحت فشار، بهتر است با نحوه کار آن آشنا شوید. منبع تحت فشار برای گرمایش و سرمایش مورد استفاده قرار می گیرد. هوای فشرده موجود در این منبع از هوا برای تنظیم تغییرات فشار استفاده می کند و با تنظیم تغییرات حجم آب، انبساط و انقباض انجام می شود. همین انبساط و انقباض است که باعث می شود گرما یا سرما ایجاد شود. دیگر نام مخازن تحت فشار مخزن دیافراگمی است که آب و هوای داخل مخزن را جدا نگه می دارد.
در مخزن تحت فشار یک تیوپ قرار دارد که از قبل با هوا پر شده است. تیوپ موجود در مخزن، آب را از هوا جدا می کند. با وجود تیوپ، آب با مخزن تماس پیدا نمی کند و به همین دلیل خوردگی و زنگ زدگی اتفاق نخواهد افتاد. این مخازن به دلیل قابلیت تعویض تیوپ، به صرفه هستند و دوام بالایی دارند.
چگونه تشخیص دهیم که تیوپ به تعویض نیاز دارد؟
تیوپ منبع تحت فشار هوا را از آب جدا می کند و در صورت خرابی این وسیله، آب و هوا در منبع با یکدیگر مخلوط می شوند. این پدیده را با نام غرقاب می شناسند و در صورت بروز این مشکل، شما متوجه علائم زیر خواهید شد:
- پمپ آب منبع تحت فشار مکررا خاموش و روشن می شود؛ زیرا مخزن فشار را نگه نمی دارد و در صورت ادامه این مشکل، پمپ به سرعت فرسوده خواهد شد.
- وقتی بر روی قسمت بالایی مخزن تحت فشار ضربه می زنید، به جای صدای همیشگی صدای تالاپ تالاپ می شنوید. این صدا به این معنی است که تیوپ دچار مشکل شده است و دیگر هوا در بالای مخزن جمع نمی شود.
- هنگامی که دریچه هوا را در بالای مخزن، فشار می دهید، امکان دارد آب به خارج از مخزن فوران کند. در حالت عادی فقط هوا از دریچه خارج می شود.
- ممکن است متوجه شوید که هوای شیرآلات خانه شما با فشار زیادی خارج می شود.
- آخرین نکته و مهم ترین دلیل برای تعویض تیوپ منبع تحت فشار، سنگین شدن منبع است. تیوپ به طور مستقیم به منبع آب متصل است و در زمانی که پاره می شود، آب وارد مخزن می شود و دیگر راهی برای خروج آب نیست. در این حالت مخزن بسیار سنگین می شود.
چگونه تعویض تیوپ منبع تحت فشار را انجام دهیم؟
در ابتدا بهتر است به این نکته اشاره کنیم که در صورت سنگین بودن مخزن انبساط یا تحت فشار، باید آن را به جایی انتقال دهید. مخزن تحت فشار 32 گالن بسیار سنگین است و خود شما قادر به حمل آن نخواهید بود. شاید نیاز باشد از سه یا چهار نفر دیگر کمک بگیرید تا مخزن را حرکت دهند. در هنگام انجام این کار باید شرایط ایمنی را در نظر بگیرید؛ زیرا ممکن است مخزن در هنگام جابجایی سقوط کند. شما باید مخزن را به حالت افقی و به پهلو قرار دهید و مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید:
- پمپ را از منبع تغذیه جدا کنید و شیر های دو طرف پمپ را ببندید.
- یکی از شیر های موجود را باز کنید تا تمام آب اضافی خارج شود و فشار کاهش یابد.
- مخزن فشار را از منبع آب یا پمپ جدا کنید.
- در این مرحله تعویض تیوپ منبع تحت فشار، از طریق دریچه هوا، مخزن فشار را به طور کامل تخلیه کنید.
- مخزن تحت فشار را به گونه ای قرار دهید که کانتر فلنج (counter flange) تیوپ در بالا قرار بگیرد.
- پیج های روی کانتر فلنج را باز کنید و فلنج را بردارید.
- اگر تیوپ به دو سر مخزن تحت فشار متصل شده باشد، اتصالات بالایی اصلی (Bulk head fitting) را نیز باز کنید.
- تیوپ قدیمی را بیرون بکشید و تیوپ جدید را در مخزن قرار دهید.
- اگر تیوپ لازم است به دو طرف منبع تحت فشار بچسبد، در ابتدا لازم است اتصالات بالایی اصلی را محکم کنید.
- تیوپ جدید را به گونه ای وارد کنید که لبه آن دقیقا در راستای لبه های مخزن تحت فشار قرار بگیرد و امکان محکم کردن آن با فلنج کانتر باشد.
- فلنج کانتر را نصب کنید و پیچ ها را محکم کنید.
- فشار لازم را وارد منبع تحت فشار کنید.
- حواستان باشد که هیچ هوایی از کنار های فلنج تیوپ منبع تحت فشار خارج نمی شود.
- حال که تعویض تیوپ منبع تحت فشار را به طور کامل انجام داده اید، باید اتصال منبع تحت فشار به پمپ یا منبع آب را انجام دهید و از آن استفاده کنید.
جمع بندی
در بعضی موارد می توانید تعویض تیوپ منبع تحت فشار را انجام دهید؛ اما باید به یاد داشته باشید که اگر مخزن تحت فشار شما قدیمی باشد، تیوپ مناسب آن پیدا نخواهد شد. همچنین توجه کنید که خود منبع تحت فشار، قابلیت جابجایی تیوپ را دارد. حتما پیش از تعویض تیوپ، مخزن تحت فشار را به خوبی بررسی کنید؛ زیرا ممکن است مشکل اصلی در خود مخزن باشد و با تعویض تیوپ هیچ مشکلی حل نشود. به هر روی تعویض تیوپ منبع تحت فشار حدودا یک سوم هزینه های اضافی را کاهش می دهد و یکی از بهترین راه ها برای استفاده دوباره از منبع است.