اینکه پمپ پریستالتیک چیست باید گفت این نوع از پمپ ها دارای استهلاک پایینی بوده و با الهام از نحوه عملکرد بدن انسان در سال 1855 در امریکا توسط دانشمندانی به نام های روفوس پورتر و جی.دی بردلی طراحی و ساخته شده است. بر این اساس پمپ پریستالتیک دارای تیوپی برای فشرده کردن و رها سازی، همچون حرکت انقباضی ماهیچه های انسان می باشد.
با توجه به طرز کار این پمپ ها، در سال های اخیر از آن ها در مواردی همچون انتقال خون، بای پس قلبی ریوی و با وجود تفاوت های پمپ پریستالتیک و دوزینگ پمپ، در برخی صنایع مورد استفاده دوزینگ پمپ ها مانند صنایع غذایی نیز استفاده می شود. امروزه انواع مختلفی از پمپ پریستالتیک کوچک و بزرگ با ظرفیت های مختلف به بازار فروش عرضه شده است. شما می توانید برای آشنایی بیشتر و استعلام قیمت با ما تماس بگیرید.
پمپ پریستالتیک چیست ؟
پمپ های پریستالتیک که با نام پمپ غلطکی نیز شناخته می شوند، جزو دسته پمپ های جا به جایی مثبت به شمار می روند. برای اینکه به این پرسش که پمپ پریستالتیک چیست هم پاسخ دهیم، به صورت کلی این پمپ ها متشکل از یک تیوپ که در واقع لوله ای انعطاف پذیر می باشد و چندین غلطک یا کفشک که روی یک روتور قرار گرفته است، تشکیل شده اند.
معمولا غلطک برای فشار های پایین و کفشک برای فشار های بالا مورد استفاده قرار می گیرد و وظیفه هر دوی آن ها، متراکم سازی و سپس آزاد کردن تیوپ می باشد تا از این طریق، مکش لازم برای پمپاژ سیالات تامین گردد. این غلطک یا کفشک ها نیز همانطور که ذکر شد، روی قطر روتوری دایره ای شکل جاگذاری شده اند.
انواع پمپ پریستالتیک
همانطور که در قسمت پمپ پریستالتیک چیست ، توضیح داده شد، این پمپ ها فارغ از مدل شان، ساختمان و طرز کار یکسانی دارند. تنها موردی که بین آن ها متفاوت است، میزان فشاری است که برای پمپاژ به سیال منتقل می نمایند. بر همین اساس نیز این محصولات در سه دسته کلی به شرح زیر طبقه بندی می شوند.
-
نوع شیلنگی
تیوپ این دسته از پمپ های پریستالتیک با نام شیلنگ شناخته می شود و در واقع همان تیوپ، اما به صورت تقویت شده می باشد تا قابلیت تامین فشار های بالا تا 16 بار را داشته باشد. همچنین به منظور کاهش سایش ناشی از برخورد شیلنگ با غلطک و کاهش دمای آن ها، غالبا محفظه این پمپ ها را با روغن پر می کنند.
-
نوع تیوپی
این مدل دقیقا برعکس مدل بالا، مخصوص فشار های کم، بین 8 تا 12 بار بوده و تیوپ آن از نوع ساده و تقویت نشده می باشد. همچنین محفظه پمپ نیز کاملا خشک است. معمولا تعداد غلطک های این پمپ پریستالتیک کوچک ، دو عدد می باشد که در موقعیت 180 درجه از هم قرار دارند. در صورت افزایش تعداد غلطک ها، عمر تیوپ پمپ به دلیل وارد آمدن فشاری بیش از حد توانش کاهش می یابد. این مدل بر اساس نحوه کارکرد غلطک در آن، خود دارای دو نوع ریز تر به شرح زیر می باشد:
-
غلطک با انسداد ثابت
طرز کار این مدل، متراکم و فشرده سازی مداوم تیوپ با میزان فشار ثابت می باشد.
-
غلطک فنر دار یا با بار فنری
ساختمان کلی این مدل پیچیده تر از نوع بالا بوده، به این صورت که دارای یک فنر برای بهبود عملکرد غلطک است و توسط همین فنر هم فشار وارده روی تیوپ کاهش می یابد.
-
نوع خارج از مرکز 360 درجه ای
این مدل کمی خاص تر از سایر مدل ها بوده و وظیفه آن، کاهش میزان حجمی سیالی است که مورد پمپاژ قرار گرفته است.
اجزای پمپ پریستالتیک چیست
مهم ترین اجزای این پمپ ها همان شیلنگ و غلطک بوده، اما به صورت کلی اجزای دیگری نیز دارند که در ادامه به ذکر آن ها اشاره شده است:
- شیلنگ
- غلطک یا کفشک
- روتور
- محفظه پمپ
- پوسته و شیشه
- کاسه نمد
- فلنج
- حلقه آب بندی
- موتور
کاربرد پمپ پریستالتیک
با وجود تفاوت های بین پمپ پریستالتیک و پمپ دنده ای، اما کاربرد های آن ها تا حد زیادی مشترک با هم می باشد. غالبا نیز برای سیالات شیمیایی مورد استفاده قرار گرفته و هر دو جزو پمپ های مخصوص سیالات خورنده محسوب می شوند. در ادامه به ذکر تک تک مصارف استفاده از پمپ پریستالتیک کوچک و صنعتی اشاره شده است.
- صنایع شیمیایی
- صنایع پزشکی در مواردی همچون دیالیز، تزریق خون و بای پس قلب
- صنعت دارو سازی و آزمایشگاه ها
- مصارف کشاورزی
- موارد ساختمانی همچون انتقال سیمان
- صنایع تولید رنگ و کاغذ
- صنعت آب و فاضلاب در تصفیه خانه ها
- موارد نظامی برای انتقال مواد خطرناکی جهت ساخت آلیاژ و مواد منفجره
- آکواریوم ها
- صنایع شیلات برای تزریق غذا به آبزیان
- صنایع آرایشی و بهداشتی
- از پمپ های مخصوص صنایع غذایی
مزایا و معایب پمپ پریستالتیک چیست
به صورت کلی یکی از روش های کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با هر نوع پمپی، آشنایی با مزایا و معایب آن هاست. چراکه با شناخت هرچه بهتر این نکات مثبت و منفی و تطبیق دادن آن ها متناسب با نیاز خود، می توان بهترین انتخاب را داشت. به همین منظور در ادامه ابتدا به مزایا و سپس معایب محصولات پمپ پریستالتیک پرداخته شده است.
- عدم امکان ورود آلودگی به سیال
- پمپاژ سیال بدون آسیب به بافت آن
- استهلاک پایین به دلیل حرکت سیال تنها از یک لوله
- نصب، تعمیر و نگهداری ساده
- مناسب بودن قیمت پمپ پریستالتیک
- دارای قدرت مکش بالا
- امکان کار به صورت خشک
- قابلیت پمپاژ مواد به هر دو صورت پیوسته یا مقطعی
- مناسب سیالات حساس به تنش و برش
- مقاومت بالا در برابر خورندگی
- قابلیت اندازه گیری میزان سیال پمپاژ شده با دقت بالا
- موجود در مدل های پمپ پریستالتیک کوچک و یا ابعاد بزرگتر آن با ظرفیت بالا تر
همچنین معایب این محصولات که به مراتب کمتر از نکات مثبت آن هاست نیز به شرح زیر می باشد:
- نیاز به تعویض شیلنگ و تیوب پمپ به دلیل مستهلک شدن آن ها پس از کارکرد طولانی
- عدم امکان تولید جریان یکنواخت و ثابت
نحوه نصب پمپ پریستالتیک
معمولا پمپ هایی با کاربری حساس نظیر پمپ های آزمایشگاهی، دارای نصب حساسی هم هستند. به این معنی که باید حتما توسط افراد متخصص نصب و راه اندازی گردد. اما در ادامه به برخی از نکات قابل توجه در رابطه با نصب پمپ پریستالتیک پرداخته شده است.
مهم ترین نکته در این رابطه، توجه به تراز بودن محل قرارگیری پمپ می باشد. همچنین پیش از شروع به کار پمپ ابتدا باید آن را هواگیری نمود تا از خشک کار کردن پمپ جلوگیری شود و نیز عدم وجود نشتی در پمپ و اتصالات آن هم باید کنترل شود. همچنین در مسیر اتصالات، جهت جلوگیری از افت فشار لازم است که از کمترین تعداد زانویی استفاده شود. به منظور نصب شیلنگ نیز باید از بست های پلاستیکی استفاده گردد. زیرا انواع فلزی بست ها منجر به آسیب زدن به شیلنگ پمپ می شوند.
نحوه انتخاب و خرید پمپ پریستالتیک
به منظور خرید هر نوع پمپی اعم از انواع پمپ پریستالتیک کوچک یا بزرگ لازم است که به مواردی خاص توجه گردد. معمولا این موارد مربوط به مشخصات فنی پمپ می شود. به همین خاطر باید آن ها را با نیاز مد نظر خود در سیستم پمپاژ مقایسه کرده و به این ترتیب مناسب ترین مدل را انتخاب نمود. این معیار ها شامل:
- میزان توان و دور موتور
- سرعت حرکت غلطک ها
- ابعاد شیلنگ شامل طول و قطر آن
- میزان مقاومت تیوپ با توجه به جنس سیال
- مقدار دمای سیال
- ضریب انسداد و پالس
- میزان برق مصرفی مد نظر
- برند پمپ پریستالتیک
جنس پمپ پریستالتیک چیست
با توجه به توضیحات مربوط به قسمت پمپ پریستالتیک چیست ، متوجه شدیم که مهم ترین قطعه در این پمپ ها، تیوپ آن ها می باشد. به همین خاطر نیز در انتخاب این محصولات، متریال استفاده شده در شیلنگ یکی از فاکتور های مهم در خرید پمپ پریستالتیک کوچک یا بزرگ می باشد. زیرا متریال ساخت این قطعات روی میزان انعطاف پذیری و مقاومت آن ها در برابر سایش تاثیر به سزایی دارد. بر این اساس مناسب ترین جنس برای آن ها، پلیمر های الاستومر نظیر پلی پروپیلن، پلی اورتان، نئوپرن، پلی وینیل کلراید، سیلیکون، فارمد و پلیمرهای فلوئوری می باشد.
فروش اینترنتی پمپ پریستالتیک
به صورت کلی خرید پمپ های پریستالتیک، اعم از پمپ پریستالتیک کوچک یا صنعتی به صورت اینترنتی بسیار به صرفه تر محسوب می شود. زیرا علاوه بر صرفه جویی در وقت، شما می توانید به صورت همزمان به مدل های مختلف این محصولات به همراه قیمت هر یک دسترسی داشته باشید. بنابراین با مقایسه آن ها بهترین انتخاب را خواهید داشت. علی الخصوص از طریق فروشگاه اینترنتی شهر پمپ که این امکان را نیز فراهم کرده است تا به ارائه مشاوره های رایگان به مشتریان محترم در این زمینه بپردازد. کافی است با واحد فروش ما تماس حاصل فرمایید.