می دانیم که امروزه استفاده از دستگاه ها، تجهیزات و ماشین آلات صنعتی بیش از پیش گسترش یافته است. عامل راه انداز تمامی این موارد نیز الکتروموتور هایی هستند که از نیروی برق بهره می گیرند. این موتور های الکتریکی بنا به دستگاهی که به آن متصل می شوند، می توانند انواع مختلفی داشته باشند که هر یک، سرعت و قدرت خاص خود را می طلبد. برای تنظیم این موارد در الکتروموتور ها از تجهیزاتی با نام انواع گیربکس صنعتی استفاده می شود.
بر این اساس در واقع گیربکس های صنعتی به منظور کاهش یا افزایش سرعت و قدرت موتور های الکتریکی متناسب با نیاز مد نظر ما در سیستم های مختلف، طراحی و ساخته می شوند. پیشتر به تعریف دسته های مختلف گیربکس صنعتی پرداخته شده است. در این مقاله قصد داریم به ذکر انواع گیربکس به صورت کلی که تمامی این دسته ها را نیز پوشش می دهد، بپردازیم. همچنین لازم به ذکر است که به منظور خرید هر یک از این مدل ها و دریافت مشاوره رایگان جهت کسب اطلاعات بیشتر از هر یک و استعلام قیمت، تنها کافی است با شهر پمپ تماس حاصل فرمایید.
تعریف گیربکس صنعتی
انواع گیربکس ، فارغ از نوعی که دارند، جزو ابزار های انتقال قدرت به شمار می روند. به این معنی که به عنوان واسطه ای بین توان تولیدی و مصرف آن (توان) در سیستم های صنعتی مختلف به کار گرفته می شوند. وظیفه آن ها در این بین، برقراری حالت انعطاف پذیری می باشد تا هماهنگی لازم میان گشتاور و میزان سرعت دورانی منبع تولید کننده توان ایجاد شود. اما از دیگر وظایف گیربکس ها، جدا از نقش واسطه ای، همانطور که در بالا نیز ذکر شد، امکان تغییر دادن مقدار گشتاور و سرعت دوران می باشد.
انواع گیربکس صنعتی
گیربکس های صنعتی بنا به نحوه عملکرد و مدل قرارگیری چرخ دنده های داخل آن ها، در انواع مختلفی شامل مدل های حلزونی، هلیکال، آویز، کرانویل و خورشیدی تقسیم بندی می شوند. اما به صورت کلی محصولات گیربکس شامل دو نوع گیربکس افزاینده و گیربکس کاهنده می گردند. عاملی که گیربکس، وظیفه افزایش و یا کاهش آن را دارد، همان سرعت و گشتاوری است که در قسمت های بالا نیز به آن اشاره شد. در ادامه به تشریح بیشتر این دو نوع گیربکس صنعتی به طور جداگانه پرداخته شده است.
-
گیربکس افزاینده
این نوع گیربکس ها می توانند سرعت را افزایش داده و به تناسب این افزایش سرعت، گشتاور را کاهش دهند. با توجه به این موضوع، گیربکس های افزاینده در مواردی همچون پالایشگاه ها و توربین ها که نیاز به دور های بالا احساس می شود، مورد استفاده قرار می گیرند.
-
گیربکس کاهنده
گیربکس های مدل کاهنده، دقیقا برعکس مدل افزاینده عمل می کنند. به این معنی که منجر به کاهش سرعت و دور موتور و افزایش گشتاور می گردند. غالب گیربکس هایی که در صنایع مختلف به کار گرفته می شوند، از این نوع به شمار می روند.
اجزای گیربکس صنعتی
با وجود اینکه مدل های بسیار متنوعی از گیربکس ها وجود دارند، اما اجزای داخلی تشکیل دهنده تمامی آن ها مشابه به هم می باشد. چراکه ماهیت عملکردی در همه آن ها یکسان است. این قطعات شامل فهرست زیر می شوند. آشنایی با این اجزا به این خاطر اهمیت دارد که هنگام تعمیر گیربکس ها، دانش کافی برای تعویض صحیح این قطعات را داشته باشیم.
- چرخ دنده
- پوسته بیرونی
- بیرینگ یا یاتاقان
- کاسه نمد
- شافت ورودی
- شافت خروجی
- درپوش کنترل و بازبینی روغن
کاربرد های انواع گیربکس صنعتی
به صورت کلی علت تنوع مدلی بالای انواع گیربکس صنعتی به این خاطر است که بتوان نیاز های گسترده تری را در صنایع مختلف توسط این تجهیزات پوشش داد. بنابر این موضوع، مصارف استفاده از گیربکس ها، بی شمار می باشد. به همین خاطر در ادامه تنها به مهم ترین این کاربرد ها به صورت خلاصه اشاره شده است:
- صنایع تولید فولاد، روی و مس
- صنعت ساختمان سازی و تولید سیمان
- صنعت پتروشیمی
- جرثقيل های بزرگ به منظور تامين گشتاور مورد نياز در پمپ های هيدروليكی موجود در آن ها
- انواع آسياب ها، دستگاههای انتقال مواد و کوره های ذوب به کار رفته در معادن مختلف
- دستگاه های پرس سنگين