مقدمه
یکی از پر استفاده ترین پمپ های مستغرق، پمپ های کف کش داخل چاه می باشند. با توجه به محل قرارگیری آن ها که به صورت شناور داخل سیال است، روش نصب پمپ کف کش بسیار حائز اهمیت قرار می گیرد.به همین خاطر در این مقاله به بررسی تمام نکات مربوط به نحوه نصب کفکش در چاه آب بر اساس نقشه سیم کشی پمپ کف کش سه فاز خواهیم پرداخت. لازم به ذکر است که شهر پمپ خدمات نصب محصولات پمپ کف کش را نیز همراه با خرید از این مجموعه ارائه می دهد.
نحوه نصب کفکش در چاه آب
غالبا از پمپ هایی خاص مخصوص چاه، به منظور انتقال آب از داخل آن ها استفاده می شود. این پمپ ها بخشی از پمپ های کاربردی در کشاورزی نیز محسوب می شوند. همانطور که در بالا ذکر شد، پمپ کف کش داخل چاه یکی از معروف ترین پمپ ها در زمینه کشاورزی و اختصاصا پمپاژ آب از انواع چاه می باشد. هرچند برند های مختلفی از این نوع پمپ ها در بازار فروش امروز دنیا وجود دارد، اما روش نصب پمپ کف کش برای همه برند ها یکسان و به شرح زیر می باشد.
نکات مورد توجه در روش نصب پمپ کف کش
- باید از میزان املاح موجود در آب مخازن، چاه ها، استخر ها یا رودخانه ها اطلاع حاصل نمود. چرا که سیال باید بدون املاح یا با املاح بسیار کم باشد.
- پمپ های کف کش در هنگام نصب و پیش از شروع به کار نیاز به هواگیری دارند که باید حتما توسط متخصصین این زمینه انجام شود.
- هنگام نصب پمپ کف کش داخل چاه ، قسمت انتهایی پمپ باید در فاصله 20 تا 30 سانتی متری از کف مخزن یا چاه قرار گیرد. زیرا چسبانیدن کف پمپ به کف مخازن منجر به بروز مشکل در نحوه عملکرد آن می شود. همچنین باید به عرض پمپ نیز توجه شود تا مشکلاتی نظیر گیر کردن پمپ داخل چاه را در پیش نداشته باشد.
- برای عملکرد صحیح پمپ کف کش باید از لوازمی همچون کلید های حرارتی، کنتاکتور ها، انواع کنترل فاز و کلیدهای مینیاتوری با رنج مناسب استفاده نمود. این لوازم از جمله تجهیزات مربوط به مدار فرمان می باشند که جهت قطع و وصل کردن پمپ مورد استفاده قرار می گیرند. از این طریق پمپ های کفکش در برابر مواردی همچون اضافه بار، اضافه جریان، امکان 2 فاز شدن و غیره … محافظت می شوند.
- لازم است در پمپ هایی که دارای پیچی در قسمت فوقانی خود هستند، روغن مخصوص به آن ها ریخته شود. مقدار این روغن باید حدود 3 الی 4 لیتر باشد.
- در صورت استفاده 24 ساعته از پمپ ها یا باید از تایمری برای استراحت دادن به پمپ ها استفاده نمود. به این صورت که به ازای هر سه ساعتی که پمپ کار می کند، 20 دقیقه به آن استراحت داده شود. و یا از دو پمپ به جای یکی استفاده نمود. از این طریق نیز با استفاده از یک تابلو برق، هر پمپ به اندازه 4 ساعت کار کرده و یکی در میان عوض می شوند.
- با توجه به مکان مورد نظر و نقشه سیم کشی پمپ کف کش سه فاز و تکفاز، برای استفاده از پمپ های کف کش باید به موارد زیر توجه نمود:
- نوع برق (سه فاز یا تک فاز)
- بررسی لزوم نیاز به فلوتر
- اندازه خروجی مد نظر
- جنس بدنه (استیل، چدن یا پلاستیک)
- نوع سیال
نکات مهم درباره اتصالات و نقشه سیم کشی پمپ کف کش
در هنگام نصب این پمپ ها باید دهانه خروجی پمپ، لوله خروجی و نیز لوله های انتقال آب، هر سه دارای یک سایز باشند. در صورت عدم تطابق اندازه آن ها باید از تبدیل هایی در روش نصب پمپ کف کش استفاده نمود. همچنین از شیر یکطرفه نیز باید در قسمت خروجی پمپ بهره برد و یا لوله را مستقیما به خروجی پمپ متصل کرد. زیرا عدم استفاده از آن باعث می شود، فشار موجود پس از خاموش کردن پمپ به عقب بازگشته و به پروانه داخل پمپ صدمه بزند.
همچنین در نحوه نصب کفکش در چاه آب ، باید به نقشه سیم کشی پمپ کف کش سه فاز یا تک فاز توجه نمود. علاوه بر این باید نکات زیر را نیز رعایت نمود.
- عدم استفاده از سیم کشی پمپ برای جا به جایی آن ها (برای این منظور باید از سیم بکسول یا طناب مقاوم در برابر خوردگی استفاده نمود.)
- در صورت کوتاه بودن کابل برق پمپ، لحیم کاری و سپس پوشاندن محل اتصال توسط نوار آب بندی و آپارات برای جلوگیری از نفوذ آب به محل اتصال، ضروری است.
- لزوم استفاده از سیم ارت جهت اتصال به چاه ارت برای خودداری از برق گرفتگی
موارد مهم برای انتخاب پمپ کف کش
- توجه به ارتفاع چاه و مسافت افقی مد نظر جهت انتقال آب
- توجه به هد و دبی پمپ و نقطه کاری آن
- توجه به جهت چرخش پمپ و لزوم یکسان بودن آن با جهش آب
- لزوم مجهز بودن پمپ به فلوتر برای جلوگیری از خشک کار کردن و سوختن آن
- نحوه قرارگیری پمپ به صورت عمودی و کاملا شناور در سیال