معمولا در هر صنایعی که از تجهیزات صنعتی در آن استفاده می شود، احتمال جرقه زدن در آن ها و ایجاد آتش سوزی در محل وجود دارد. برای جلوگیری از بروز این موارد، در سال های اخیر نوعی خاص از تجهیزات با ضریب ایمنی بالا برای محیط های مستعد خطر انفجار طراحی و ساخته شده است. یکی از آن ها در دسته الکتروموتور و با نام الکتروموتور ضد انفجار می باشد که مقاومت بالایی در برابر اشتعال و انفجار دارد.
با توجه به مزیت استفاده از این محصولات، امروزه بسیاری از برند ها همچون زیمنس، وگ، لوهر و cemp که از معروف ترین برند های این الکتروموتور ها محسوب می شوند، جزو تولید کنندگان آن ها به حساب می آشند. البته لازم به ذکر است که تعداد برند های موجود در ایران در سال های اخیر بسیار محدود شده است. با این حال شما می توانید برای استعلام موجودی ها به همراه قیمت هر یک با ما تماس حاصل فرمایید.
الکتروموتور ضد انفجار چیست
به صورت کلی الکتروموتور های ضد انفجار، دارای ساختار و قطعاتی یکسان با الکتروموتور های معمولی می باشند. تنها تفاوت آن ها، همانطور که از نام شان مشخص است، خاصیت ضد انفجاری در آن هاست. به این معنی که اگر احتراقی داخل محفظه موتور اتفاق بیفتد، این احتراق به بیرون نشت پیدا نکرده و نیز در صورت بروز احتراق در بیرون هم به دلیل هوابندی کامل محفظه این نوع از موتور ها، احتمال نفوذ گاز های خطرناک به داخل موتور وجود ندارد.
این دو مورد به علت مشخصات فنی منحصر به فرد الکتروموتور ضد انفجار است که باعث می شود برای محیط های خطرناک هم مناسب باشد. با توجه به این تعریف، پمپ های ضد انفجار نیز به پمپ هایی گفته می شود که از این الکتروموتور ها برای کوپله شدن به آن ها استفاده شده است.
انواع الکتروموتور ضد انفجار
معمولا انواع مختلف الکتروموتور های ضد انفجار، بر اساس معیار های مختلف دارای دسته بندی های مختلفی نیز می باشند. بر اساس نوع حفاظت موتور های الکتریکی، این محصولات شامل سه دسته زیر بوده:
-
محافظ در مقابل گاز، بخار و مایع
-
محافظ در مقابل گرد و خاک
-
محافظ در مقابل الیاف، حلال، سوخت و مواد غذایی
تقسیم بندی دیگر نیز مربوط به میزان مقاومت این موتور ها با توجه به نوع پوسته به کار رفته در آن هاست که شامل دو دسته به شرح زیر می شود.
-
مدل پوسته باز
باز بودن پوسته الکتروموتور در این مدل به صورت شیار هایی است که در اطراف سیم پیچ وجود دارد و به عنوان دریچه هایی در موتور، باعث تهویه هوا می شود. البته مدل پوسته باز با وجود این شیار ها، کماکان مقاومت کافی در برابر محیط بیرون را دارد که بر اساس میزان این مقاومت به سه دسته شامل مقاوم در برابر قطرات، مقاوم در برابر پاشش و مقاوم در برابر شرایط آب و هوایی تقسیم می شود. تنها مشکل این مدل، عدم امکان استفاده از آن ها در محیط های خطرناک قابل اشتعال می باشد.
-
مدل پوسته بسته
این مدل بر خلاف مدل بالا، کاملا بدون نشتی در برابر نفوذ گازها بوده که امکان استفاده از آن ها را در در محیط هایی خطرناک و اشتعال زا نیز فراهم می کند. این دسته از الکتروموتور های ضد انفجار همچون نوع بالا، دارای سه دسته کلی بر اساس نوع هوابندی شامل کاملا محصور بدون داشتن تهویه هوا، کاملا محصور با دارا بودن هوای بیش از اندازه و کاملا محصور با پروانه ای جهت خنک کاری آن می شوند.
اجزای الکتروموتور ضد انفجار
اجزای کلی محصولات الکتروموتور ضد انفجار ، شباهت زیادی به الکتروموتور های معمولی دارد. بر همین اساس قطعات زیر را می توان از جمله مهم ترین آن ها نام برد. همچنین برای آشنایی بیشتر با این اجزا، در ادامه تصویری هم از شمای کلی این الکتروموتور ها آورده شده است:
- محفظه
- روتور
- استاتور
- شافت
- بلبرینگ
- جاروبک
- براکت
- کموتاتور
کاربرد الکتروموتور ضد انفجار
همانطور که در توضیحات بالا نیز بار ها گفته شد، هدف از طراحی الکتروموتور های ضد انفجار، ساخت موتوری مناسب محیط های خطرناک کاری بوده است. بنابراین در هر نوع صنعتی با شرایط محیطی حساس می توان از این نوع الکتروموتور ها استفاده نمود. در ادامه به برخی از مهم ترین این صنایع اشاره شده است:
- انواع صنایع شیمیایی
- صنعت نفت، گاز و پتروشیمی
- پالایشگاه ها
- صنایع معدنی جهت انتقال مواد مختلف
- تولید سیمان و صنایع مربوط به آن
- صنایع داروسازی
- تولید رنگ
- و دیگر نواحی خطرناک درجه یک و درجه دو
مزایا و معایب الکتروموتور ضد انفجار
با توجه به شباهت های الکتروموتور ضد انفجار با انواع معمولی، می توان مزایا و معایب آن ها را نیز به همدیگر نسبت داد. با این تفاوت که انواع ضد انفجار دارای خاصیت هایی بیشتر نیز می باشند. بر این اساس به مهم ترین مزایای این محصولات اشاره شده است.
- موجود در دو نوع الکتروموتور تک فاز و الکتروموتور سه فاز
- نشتی صفر برای نفوذ مواد فرار به بیرون
- خاصیت غیر قابل انفجاری
از جمله معایب این محصولات نیز که باعث محدود کردن خرید آن ها در صنایع مختلف می شود، موارد زیر می باشد. لازم به ذکر است که تمامی این موارد مربوط به ویژگی ضد انفجار بودن این الکتروموتور هاست.
- قیمت بالا نسبت به بقیه انواع موتور های الکتریکی
- کمیاب بودن در بازار فروش
نحوه نصب الکتروموتور ضد انفجار
به صورت کلی نکات خاصی وجود دارد که در صورت رعایت کامل آن ها، نصب همه مدل های الکتروموتور به درستی انجام خواهد شد. از جمله آن ها توجه به اتصالات برقی آن ها با دیگر تجهیزات موجود در سیستم و نیز اطمینان از هم راستا بودن محور الکتروموتور با تجهیزی که به آن کوپله می شود، می باشد. البته برای انواع ضد انفجار به دلیل حساسیت کاری بیشتری که دارند، نکات تخصصی تر دیگری را نیز هنگام نصب آن ها باید مد نظر قرار داد. بنابراین توصیه می شود که این عملیات به افراد متخصص در این زمینه سپرده شود.
نحوه انتخاب و خرید الکتروموتور ضد انفجار
علاوه بر مزایا و معایب، نکات قابل توجه برای خرید الکتروموتور های ضد انفجار نیز بسیار مشابه با هر الکتروموتور دیگری است. بنابراین با توجه به عوامل زیر می توان انتخابی متناسب با نیاز خود داشت. در صورت نداشتن اطلاعات کافی در رابطه با این موارد هم کافی است با فروشگاه اینترنتی شهر پمپ تماس حاصل فرمایید تا از مشاوره های رایگان ما در این زمینه بهره مند شوید.
- میزان توان و دور موتور
- فرکانس و ولتاژ مورد نیاز
- میزان درجه حفاظت
- کلاس حرارتی
- ابعاد
- متریال به کار رفته
- محیط مورد استفاده
جنس الکتروموتور ضد انفجار
نوع متریال به کار رفته در این تجهیزات از آنجایی حائز اهمیت است که بنا به کاربرد های این محصول، باید در برابر انواع سایش، خوردگی، انفجار و آتش سوزی مقاوم باشد. بنابراین جنس اصلی به کار رفته در آن ها غالبا از چدن یا فولاد بوده و استاتور آن نیز که مهم ترین قطعه در این الکتروموتور هاست، از ورقه های نازک فولادی متشکل از ذرات سیلیس ساخته می شود.
فروش اینترنتی الکتروموتور ضد انفجار
خرید انواع الکتروموتور ضد انفجار به صورت آنلاین، مناسب ترین روش برای تهیه این تجهیزات محسوب می شود. چراکه امکان مشاهده طیف وسیعی از مدل های مختلف آن ها با برند های متنوع، تنها با چند کلیک ساده در قسمت محصولات شهر پمپ امکان پذیر است. علی الخصوص که اطلاع از لیست قیمت آن ها نیز در کوتاه ترین زمان ممکن با یک تماس تلفنی صورت می گیرد.