الکتروموتور, پمپ

روش های هم محور کردن الکتروموتور و پمپ (الاینمنت پمپ)

الاینمنت پمپ

امروزه به دلیل پیشرفت تکنولوژی، استفاده از پمپ ها و الکتروموتور ها در کاربرد های مختلف بیش از پیش افزایش یافته است. بنابراین به منظور عملکرد بهتر آن ها، روش های هم محور کردن الکتروموتور و پمپ نیز اهمیت بیشتری یافته است. منظور از هم محوری ، نحوه بستن کوپلینگ پمپ با الکتروموتور آن می باشد. به این عملیات در اصطلاح روش الاینمنت پمپ نیز گفته می شود. جهت آشنایی بیشتر در رابطه با این مقوله، در ادامه به تشریح اینکه الایمنت چیست و اطلاعات تکمیلی آن پرداخته شده است.

الاینمنت پمپ

به صورت کلی هم محوری یا الاینمنت پمپ به چگونگی و نحوه بستن کوپلینگ پمپ گفته می شود. کوپلینگ هم به معنی اتصال الکتروموتور و پمپ با یکدیگر می باشد. به این ترتیب الایمنت کوپلینگ در واقع در بالانس بودن پمپ و موتور با هم خلاصه می شود. این بالانس از طریق کنترل کردن امتداد محور تقارن چرخشی دو دستگاه (موتور و پمپ) به صورتی که در یک راستا قرار داشته باشند، انجام می گردد. از این طریق علاوه بر بهبود عملکرد سیستم، از لق بودن ناشی از عدم هم راستایی موتور و پمپ هم جلوگیری به عمل می آید. لازم به ذکر است که منظور از بهبود عملکرد، افزایش سرعت و توان دستگاه ها آن هم بدون صدمه و تحمیل هزینه های تعمیراتی اضافی می باشد.

نحوه بستن کوپلینگ پمپ

معایب عدم انجام الاینمنت پمپ

بر اساس تعاریف بالا واضح است که بالانس کردن تجهیزات صنعتی، امری ضروری در صنایع مختلف می باشد. چراکه در صورت عدم انجام صحیح آن، خسارات مالی بسیاری به بار خواهد آمد. این در حالی است که هزینه های مربوط به تنظیم کوپلینگ و الاینمنت پمپ بسیار ناچیز می باشند. حتی اگر با تجهیزاتی ابتدایی صورت گیرند. در صورت عدم انجام این عملیات، خساراتی برای سیستم به وجود می آید که در راس آن ها موارد زیر قرار دارند.  

  • افزایش ارتعاش سیستم
  • ساییده شدن قطعاتی نظیر برینگ ها
  • افزایش احتمال خراب شدن چرخ دنده ها
  • کاهش طول عمر تجهیزات و قطعاتی مانند مکانیکال سیل و یاتاقان
  • افزایش هزینه های ناشی از تعویض و تعمیر قطعات
  • خرابی خود کوپلینگ ها
  • کاهش ایمنی و ضریب اعتماد دستگاه ها

انواع نا هم محوری الکتروموتور و پمپ

آشنایی با انواع نا هم محوری ها از آنجایی حائز اهمیت است که با شناخت آن ها می توان الکتروموتور و پمپ را به درستی هم محور نمود. در واقع برای شناخت روش های موجود الاینمنت پمپ و انتخاب صحیح ترین آن ها ابتدا لازم است که با انواع نا هم محوری های ممکن آشنا شویم. با توجه به این موضوع که این ناهم محوری ها می توانند در صفحات افقی یا عمودی اتفاق بیفتند، در 4 دسته به شرح زیر تقسیم بندی می شوند.

  • در محور های تقارن دو دستگاه کوپله شده به هم
  • در قطعات مونتاژ شده روی یک محور خاص
  • در هوزینگ، برینگ ها با یکدیگر و یا با محور تقارن دستگاه
  • در محور های دستگاه ها با رابط آن ها

هم محوری

نحوه بستن کوپلینگ پمپ

به طور خلاصه منظور از نحوه بستن کوپلینگ پمپ ، به صفر رساندن انحرافات موجود در صفحات افقی و عمودی پمپ و الکتروموتور می باشد. امروزه با پیشرفته شدن تجهیزات می توان از طرق مختلفی برای این امر استفاده نمود. اما اصولی ترین روش هم محوری برای الاینمنت پمپ و الکتروموتور، روشی سه مرحله ای می باشد که در ادامه به صورت کامل توضیح داده شده است:

  • فونداسیون

در ابتدای کار یک فونداسیون از جنس بتن آرمه مسلح با توجه به طراحی انجام شده برای مدار، ساخته می شود. از ویژگی های مهم این فونداسیون، این است که باید کاملا مسطح و صیقلی باشد تا در اتصال پمپ و الکتروموتور، تابی ایجاد نکند. علاوه بر این جهت کاهش اشتباهات، پیچ های اتصال را باید کمی بلند تر در نظر گرفت تا از بتن آرمه بیرون تر قرار بگیرد.

  • شاسی

بنا به اهمیت بالای صیقلی بودن محل کوپلینگ، روی فونداسیون بتنی ساخته شده، یک شاسی فلزی هم قرار می گیرد. از این طریق صافی مورد نیاز برای سطح بتن تامین می شود. زیرا این شاسی فلزی کاملا صیقل داده شده تا به عنوان تکیه گاهی برای قرار گیری پایه های دو دستگاه مورد استفاده قرار گیرد.

  • گروت ریزی

در نهایت، مرحله آخر، به پر کردن فضا های خالی بین فونداسیون و شاسی اختصاص داده می شود. غالبا هم از موادی ساخته شده از اپوکسی و سیمان برای این منظور بهره گرفته می شود. چراکه باید استحکام کافی برای قرار گیری وزن بالای تجهیزات، همینطور چسبندگی لازم نیز برای متصل شدن به سطوح بتنی و شاسی فلزی موجود را داشته باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *