دیزل ژنراتور که با نام موتور برق نیز شناخته شده را می توان از جمله اختراعات مهم و کاربردی در صنعت برق دانست. این دستگاه به عنوان یک تولید کننده ی برق در صنایع مختلف بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. در این مقاله قصد داریم ضمن بررسی ساختمان دیزل ژنراتور و عملکرد آن با اجزای ژنراتور نیز آشنا شویم.
مشخصات دیزل ژنراتور
ژنراتور دستگاهی است که از آن جهت تولید برق استفاده می شود. در واقع انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی تبدیل می کند. کارکرد برخی از ژنراتور ها با سوخت و بعضی دیگر با ذخیره برق در باطری می باشد. عملکرد آن به این صورت است که نیروی مکانیکی حاصل از سوخت دیزل (گازوئیل) توسط موتور را به ژنراتور انتقال داده. و از خروجی، جریان برق تولید می شود به همین دلیل موتور برق دیزلی نیز به آن گفته می شود.
این تجهیزات دارای توان و اندازه های مختلفی می باشد که در کاتالوگ دیزل ژنراتور می توانید مشخصات را مشاهده نمایید. بر همین اساس نیز قیمت ژنراتور ها مشخص می شود. هر مدل ژنراتور کاربرد خاص خود را دارد. به این شکل که یا تولید برق می کنند و یا آن را ذخیره و وقتی که برق دچار اختلال شود از آن استفاده می کنند. کارکرد ژنراتور ها می تواند هم به صورت اتوماتیک و هم دستی توسط اپراتور انجام گیرد.
شما می توانید برای مشاوره، دریافت کاتالوگ دیزل ژنراتور و استعلام قیمت ژنراتور ها با شهر پمپ تماس بگیرید.
ساختمان دیزل ژنراتور
ساختار این دستگاه شامل موتور دیزل، آلترناتور و انواع متعلقات فرعی می باشد که به اجزای ژنراتور در ادامه اشاره می کنیم. این تجهیز در اندازه های کوچک و بزرگ برای کاربرد های مشخص ساخته شده است. آن ها را در توان های مختلف می توان داخل یک اتاقک قابل حمل قرار داد. نقش این اتاقک برای کاهش صدای ژنراتور می باشد که در اصطلاح به آن کانوپی سایلنت می گویند. ژنراتور ها در اندازه های بزرگ را می توان به طور مجزا به محل نصب برد. و در آن جا مونتاژ و تجهیزات فرعی به آن ها اضافه شود.
اجزای ژنراتور
موتور: جهت تولید انرژی مکانیکی
آلترناتور: تبدیل انرژی مکانیکی به انرژی الکتریکی
مخزن سوخت: سوخت در این قسمت وارد می شود. که حجم آن بر اساس نوع دستگاه متغیر است.
رگولاتور ولتاژ: تنظیم ولتاژ و گرفتن نوسانات برق
انواع فیلتر هوا، روغن و سوخت: جهت پاکسازی هوای داخل دیزل از گرد و غبار، پاکسازی روغن و تمیز کردن روغن قبل از انتقال به موتور.
سیستم خنک کننده: انتقال گرمای حاصل از ژنراتور به خارج از دستگاه و خنک کاری اجزای ولتاژ.
سیستم کنترل: به عنوان مرکز فرمان جهت اعلام وضعیت دستگاه مانند مقدار کارکرد، بروز مشکل.
روغن کاری: به دلیل اینکه اجزای دستگاه به راحتی کار کنند تا کمترین فشار به موتور وارد شود.
شارژر باتری: برای شارژ نمودن باتری موتور
کاربرد دیزل ژنراتور
- در برخی از صنایع ومراکز جهت استفاده در شرایط بحرانی برای حفظ ثبات جریان برق.
- جهت استفاده در بانک ها، فرودگاه ، مراکز خرید، مراکز درمانی، برج های مسکونی و….
- به صورت پیوسته در مناطقی که منبع برق اصلی وجود نداشته باشد.
- در صنایع نفت و گاز، صنایع کشتیرانی، پروژه های عمرانی و استخراج معادن.
تعمیر ونگهداری دیزل ژنراتور
برای اطمینان از تأمین برق مورد نیاز در مواقع لزوم، این دستگاه ها احتیاج به سرویس در فواصل منظم دارند. پس از مدتی ممکن است نیاز به تعمیر و نگهداری دیزل ژنراتور در برخی از قطعات مثل فیلتر هوا و روغن باشد. اگر به موقع سرویس شود کمتر دچار مشکل می شود. ولی در صورت نیاز به تعمیر و نگهداری دیزل ژنراتور به طور صحیح باید از کارشناسان در این زمینه کمک بگیرید.