یکی از انواع الکتروموتور ها، موتور اسلیپ رینگ نام دارد که با نام های کانتکتور دورانی الکتریکی، مفصل دورانی الکتریکی یا کلکتور دورانی الکتریکی نیز شناخته می شود. در این مقاله قصد داریم به تعریف اینکه اسلیپ رینگ چیست ، به عنوان یکی از پر استفاده ترین الکتروموتور ها بپردازیم.
این دسته از الکتروموتور ها بر اساس آخرین تکنولوژی روز طراحی شده، به این صورت که توسط مداری خارجی و مقاومت، قابلیت کنترل سرعت خود را دارد. امروزه تولید کنندگان بسیاری اعم از داخلی و خارجی، جزو عرضه کنندگان این محصولات می باشند. شما می توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه و استعلام قیمت به روز آن ها با ما تماس بگیرید.
الکتروموتور اسلیپ رینگ چیست ؟
اینکه موتور اسلیپ رینگ چیست و تفاوت موتور اسلیپ رینگ با موتور قفس سنجابی موضوعی است که قصد داریم در این قسمت به آن بپردازیم. به صورت کلی نحوه عملکرد این موتور ها وابسته به سیگنال هایی است که از بخش متحرک موتور به بخش ثابت آن ارسال می شود. نحوه این ارسال نیز به کمک چرخش رینگ های الکتروموتور و برخورد آن ها به برس آن صورت می گیرد.
پس بر این اساس ساختمان این موتور ها از یک روتور سیم پیچی شده متصل به اسلیپ رینگ و جاروبک های خروجی ساخته شده است که این سیم پیچ های روتور به صورت سری با مقاومت ها در مدار نصب می شوند و وجود اسلیپ رینگ ها نیز، لزوم اتصال به برق را در موتور از بین می برند. بنابراین انواع موتور اسلیپ رینگ در مقایسه با انواع موتور قفس سنجابی، راندمان و توان کمتری داشته، اما در عوض دارای امکان تنظیم و کنترل سرعت می باشند.
اجزای الکتروموتور اسلیپ رینگ
هرچند اجزای الکتروموتور ها فارغ از نوعی که دارند، برای همه مشابه است، اما با این وجود با توجه به توضیحات بالا، اصلی ترین اجزای تشکیل دهنده این محصولات بر اساس نوع طراحی و نحوه عملکردی که دارند، شامل قطعات زیر می باشد:
- شافت
- روتور
- استاتور
- حلقه های رسانای فلزی
- یاتاقان ها
- برس های گرافیتی یا سیمی
- مقاومت ها
انواع موتور اسلیپ رینگ
به صورت کلی این محصولات به لحاظ ظاهری و شمای ساختاری شان در دو نوع استوانه ای و تخت طراحی و عرضه می گردند. اما از نظر فنی انواع الکتروموتور های اسلیپ رینگ، بر اساس نوع سیم های سیگنالی که دارند و نیز میزان دقت شان به مدل های زیر تقسیم بندی می شوند:
-
جیوه ای
همانطور که از نام این مدل مشخص است، از جیوه به عنوان فلزی مایع و رسانا در ساختار آن ها استفاده می شود تا از این طریق اجزای داخلی موتور، اتصالی الکتریکی با هم برقرار نمایند. البته از آنجاییکه جیوه ماده ای سمی می باشد، استفاده از آن معمولا با خطراتی نیز همراه است. اما بهره بری از آن ها در موتور اسلیپ رینگ به دلیل مزایایی که دارد، بسیار رایج می باشد.
-
با حلقه لغزنده مغناطیسی
در ساختار این دسته از موتور های اسلیپ رینگ، حلقه هایی استفاده شده است که روی شافت متحرک موتور قرار می گیرند. به همین علت نیز موجب افزایش وزن بسیار زیاد آن ها می شوند.
-
بی سیم
این مدل بر خلاف مدل بالا، وزن کمتری دارد. زیرا بسیاری از قطعات آن به دلیل ساختار ویژه ای که دارد، حذف شده است. این ساختار به گونه ایست که می تواند جریان الکتریکی را به صورت بی سیم انتقال دهد. با توجه به همین موضوع نیز کارایی این نوع موتور بالا تر و نگهداری از آن نیز راحت تر از سایر مدل هایش می باشد.
نحوه نصب الکتروموتور اسلیپ رینگ
پس از تشریح این سوال که اسلیپ رینگ چیست ، در این قسمت به شرح خلاصه ای از نصب و نحوه راه اندازی آن ها خواهیم پرداخت. البته ذکر این نکته ضروری است که عملیات نصب این تجهیزات باید حتما توسط افراد متخصص صورت پذیرد و در ادامه تنها به ذکر کلیت نحوه نصب آن ها پرداخته خواهد شد.
یکی از این روش ها محدود کردن جریان می باشد. در این روش رله هایی برای محدود کردن جریان وجود داشته تا توسط آن ها وصل شدن کنتاکتورهای هر پله به صورت دقیق کنترل گردد. روش دیگر کنترل زمان مشخص نام دارد که صرفا برای انواع پیشرفته این موتور ها کارایی دارد. به این صورت که هر کنتاکتور بر اساس بازه زمانی که از پیش تعیین شده و برای دستگاه تعریف شده است، وصل خواهد شد.
کاربرد های موتور اسلیپ رینگ
به صورت کلی این نوع از موتور ها، در صنایعی که نیاز به گشتاور بالا و جریان پایین باشد، مورد استفاده قرار می گیرند. به همین دلیل به نسبت سایر موتور ها، کاربرد های خاص تری داشته که در ادامه به برخی از مهم ترین های آن اشاره شده است:
- صنعت ساخت ماشین و کشتی
- صنایع فولاد
- صنایع تولید سیمان
- انواع جرثقیل
- موارد تخلیه بار در بار انداز ها
مزایا و معایب الکتروموتور اسلیپ رینگ
هرچند که محصولات الکتروموتور اسلیپ رینگ، ساختار و به تبع آن کاربرد های خاصی را پوشش می دهند، اما به هر حال شامل مزایا و معایبی هستند که برای استفاده از آن ها، باید آشنایی کامل با این موارد داشت. بر همین اساس در ادامه ابتدا به مزایا و سپس معایب این موتور ها خواهیم پرداخت.
- مصرف بسیار پایین برق
- دارای گشتاور بالا
- امکان کنترل این گشتاور
- قابلیت کنترل سرعت به کمک مقاومت های آن
- عملکرد مناسب و کارایی بالا
همچنین از جمله نکات منفی قابل توجه در رابطه با این محصولات، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- بالا بودن قیمت موتور اسلیپ رینگ به نسبت سایر الکتروموتور ها
- دارای ساختمان پیچیده
- نصب و نگهداری دشوار با توجه به مورد بالا
- دارای استهلاک بالا در قسمت های جاروبک و اسلیپ رینگ
- نیازمند فضای زیاد برای نصب به دلیل داشتن ابعاد بزرگ
نحوه انتخاب و خرید الکتروموتور اسلیپ رینگ
همان طور که می دانید خرید هر نوع الکتروموتوری منوط به توجه به پارامتر هایی ثابت می باشد. علاوه بر این موارد به طور کلی برای انتخاب نوع مناسب موتور اسلیپ رینگ توجه به عوامل زیر نیز ضروری است.
- میزان قدرت مورد نیاز
- نوع حفاظت
- کلاس حرارتی
- نحوه خنک شدن موتور
- جنس موتور بر اساس محیط قرار گیری آن
- اندازه فریم الکتروموتور با توجه به موارد استفاده
- تعداد اتصالات و پل ها
جنس موتور اسلیپ رینگ
نکته مهم در رابطه با این موتور ها، نحوه انتخاب متریال مورد استفاده در ساخت قطعات آن ها می باشد. چراکه همان طور که در قسمت های بالا ذکر شد، جنس انتخابی این الکتروموتور ارتباطی مستقیم به مکانی دارد که در آن قرار می گیرد. بر این اساس ممکن است از متریال های مختلفی به فراخور محل قرارگیری آن ها استفاده گردد که طبیعتا روی قیمت نهایی محصول نیز موثر خواهد بود. اما رایج ترین جنس در ساخت بدنه این الکتروموتور ها، آلومینیوم می باشد.
فروش اینترنتی موتور اسلیپ رینگ
می دانیم که خرید اینترنتی هر محصولی ، امکان دسترسی ساده به لیست قیمت آن را به مشتری می دهد تا از این طریق مشتری بتواند به صرفه ترین مدل را متناسب با نیاز خود انتخاب و تهیه نماید. شهر پمپ به عنوان فروشگاه اینترنتی تجهیزات صنعتی این امکان را فراهم می کند. همچنین شما می توانید با تماس با کارشناسان ما از مشاوره های رایگان ما بهره مند شده و حتی خرید با اطمینان تری را نیز داشته باشید.