یکی از تجهیزات پر استفاده در آزمایشگاه ها و صنایع شیمیایی، پمپ تزریق یا دوزینگ پمپ کلرزنی نام دارد. این پمپ ها وظیفه تزریق دوز مشخصی از سیالات شیمیایی را به یک ماده دیگر بر عهده دارند. در نحوه کار دوزینگ پمپ ها ، دبی و فشار از عوامل مهم و تعیین کننده به شمار می روند. در این مقاله قصد داریم پس از تشریح خود پمپ و ذکر انواع آن نظیر دوزینگ پمپ دیافراگمی و سلونوئیدی به نحوه نصب دوزینگ پمپ بپردازیم.
پمپ تزریق یا دوزینگ پمپ چیست ؟
این پمپ ها همانطور که در مقاله پمپ دوزینگ چیست، توضیح داده شده است، از جمله پمپ های قابل تنظیم به دو صورت اتوماتیک و دستی می باشند. به همین خاطر از آن ها به منظور افزودن اسید ها، آنزیم ها، کلر برای گند زدایی آب خط لوله ها و استخر ها ( دوزینگ پمپ کلرزنی ) در صنایعی همچون سیستم های تصفیه آب و فاضلاب، صنایع غذایی و دارویی، صنایع تولید چوب و کاغذ و در صنایع پتروشیمی استفاده می شود.
نحوه کار دوزینگ پمپ ها نیز با توجه به نوع آن ها متفاوت از هم می باشد. به طور مثال به منظور تامین نیروی محرکه اولیه این پمپ ها می توان از انرژی الکتریکی (به وسیله الکتروموتور)، پنوماتیکی (به وسیله کمپرسور باد) یا الکترومغناطیسی استفاده نمود. همچنین انواع مختلف این پمپ ها بر اساس ساختمانی که دارند، شامل دوزینگ پمپ پیستونی، سلونوئیدی، دوزینگ پمپ دیافراگمی و هیدرولیکی می شوند.
لازم به ذکر است که قیمت دوزینگ پمپ در هر مدل بنا به ویژگی هایی که دارد، رنج گسترده ای از قیمت ها را شامل می شود. شما می توانید جهت داشتن انتخابی صحیح از میان این انبوه گزینه های موجود در بازار، از کارشناسان ما در فروشگاه اینترنتی شهر پمپ، مشاوره های رایگانی در این زمینه دریافت نمایید. کارشناسان ما با داشتن ده ها سال تجربه آماده خدمت رسانی و ارائه لیست قیمت دوزینگ پمپ به شما مشتریان محترم می باشند.
نحوه نصب دوزینگ پمپ
در قسمت بالا این نکته ذکر شد که انواع پمپ تزریق بر اساس ویژگی ها و مشخصات فنی که دارند، دارای مدل های متنوعی می باشند. با این وجود نحوه نصب دوزینگ پمپ ها فارغ از مدلی که دارند، یکسان و مستلزم رعایت نکات زیر می باشد. البته از آنجاییکه نحوه کار دوزینگ پمپ ها بسیار حساس است، توصیه می شود که عملیات نصب و راه اندازی آن ها تنها توسط افراد متخصص و خبره در این زمینه صورت گیرد.
- توجه به نکات ایمنی مربوط به نصب پمپ ها و انتخاب محل درست قرار گیری آن ها.
- در نظر گرفتن میزان مقاومت مواد سازنده ی پمپ تزریق بر اساس میزان خورندگی سیال مورد پمپاژ
- اطمینان از عدم وجود نشتی ماده ی سمی پس از اتصال دوزینگ پمپ به برق و شروع به کار آن
- لزوم پاک سازی کامل پمپ از آب برای سیالات خاصی که نبایستی با آب برخوردی داشته باشند.
- برنامه ریزی و تنظیم نحوه کار دوزینگ پمپ و میزان تزریق سیال توسط آن برای اموری که نیازمند دوز نهایی مشخصی از مایع برای پمپاژ می باشند.
- عدم کار کشیدن از پمپ بیش از اندازه دوز مشخص شده برای فشار و ارتفاع مکش
- اطمینان از هواگیری صحیح پمپ با استفاده از اتصالات و نازل هایی با اندازه ای متناسب با دوزینگ پمپ کلرزنی
- توجه به استاندارد بودن اندازه ی شیلنگ ها و تناسب آن ها با لوله ها
- لزوم برش صاف انتهای لوله و قرارگیری و توقف درست آن روی نازل در هنگام نحوه نصب دوزینگ پمپ
- قرار دادن شلنگ موجود بر روی نازل، روی شیر پمپ تزریق و اطمینان از جا گذاری صحیح آن
- لزوم نصب شیر تخلیه در نقطه ی تزریق
- نصب یک خط برگشتی به مکش در محل خط لوله ی تخلیه
- نصب و تنظیم درست لوله ها به گونه ای که این لوله ها با مایعات موجود در داخل مخزن تماسی پیدا نکنند.
- نصب یک رابط فشار سنج بر روی رابط تخلیه و مکش پمپ به منظور بررسی نوسانات فشار موجود در سیستم لوله کشی
- اطمینان از نحوه نصب درست و دقیق اتصالات دوزینگ پمپ دیافراگمی و سلونوئیدی
قطعات و لوازم جانبی پمپ تزریق
برای این که نحوه کار دوزینگ پمپ ها حین پمپاژ مواد شیمیایی به مشکل بر نخورد، لازم است در ساخت قطعات داخلی آن ها از متریال مناسب و مقاومی استفاده شود. بر این اساس می توان از جنس هایی همچون استیل، تفلون، کانیار، پرواتیلن و پروپیلن در ساخت محصولات دوزینگ پمپ بهره جست. بدیهی است با توجه به اینکه از کدام متریال استفاده می شود، قیمت دوزینگ پمپ نیز متفاوت می باشد.
همچنین به منظور درست بودن نحوه نصب دوزینگ پمپ ها و بهبود عملکرد آن ها همچون هر نوع پمپ دیگری لازم است که از قطعات و لوازم جانبی مختص این پمپ ها استفاده گردد. در ادامه به ذکر این لوازم و وظیفه ای که در سیستم بر عهده دارند، پرداخته شده است.
- شیر اطمینان به منظور حفاظت پمپ تزریق در برابر افزایش بیش از حد فشار در سیستم
- دمپر پالس جریان جهت تعدیل نمودن جریان خروجی و نزدیک کردن این جریان به حالت ثابت
- صافی به منظور جلوگیری از ورود ذرات و آلودگی ها به پمپ (محل قرار گیری این قطعه در ورودی پمپ می باشد.)