با توجه به پیشرفت روز افزون صنایع، تجهیزات مروبط به آن همچون پمپ ها و الکتروموتور ها نیز بهبود پیدا کردند. زیرا نیاز به تجهیزات به روز به شدن احساس می شود. یکی از این موارد، سیالات جدیدی است که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. اسلاری به ترکیبات دو فازی گفته می شود که پمپاژ آن ها نیازمند شرایط ویژه ای است. خرید پمپ اسلاری عمودی، افقی و نمونه های پریستالتیک آن، از تجهیزات مناسب برای انتقال این سیالات به حساب می آیند. به همین منظور در ادامه به معرفی قطعات پمپ اسلاری و نحوه انتخاب پمپ اسلاری متناسب با نیاز مشتری می پردازیم.
پمپ اسلاری چیست ؟
این که پمپ اسلاری چیست ، این پمپ ها غالبا از نوع پمپ های گریز از مرکز محسوب می شوند. به این معنی که دارای پروانه ای هستند که با شروع به چرخش خود منجر به انتقال سیال می گردد. البته از آنجاییکه سیال مورد پمپاژ برای این پمپ ها اسلاری است، پس قطعات پمپ اسلاری باید بسیار قوی باشد. زیرا اسلاری سیالی سنگین و متشکل از مایع و مواد جامد خورنده و تیز است. به طور کلی نیز دو نوع اسلاری به شرح زیر وجود دارد:
-
اسلار اشباع شده
ذرات جامد موجود در این نوع سیال، شامل مواد تیز و با سایندگی بالا می باشند. به همین خاطر به سیال حالت غیر یکنواختی می دهند. علت نامگذاری انواع پمپ های اسلاری با نام پمپ های ضد سایش نیز به همین دلیل می باشد.
-
اسلار اشباع نشده
این مدل سیال دارای ذراتی است که سایندگی کمتری دارند. بنابراین گرانروی سیال را افزایش داده و حالت یکنواختی بیشتری به آن ها می دهند.
انواع پمپ های اسلاری
انواع این محصولات بر اساس ساختمان و قطعات پمپ اسلاری ، تفکیک و دسته بندی شده اند. بر این اساس این پمپ ها در دو دسته کلی سانتریفیوژ و پریستالتیک طبقه بندی می شوند. در ادامه به تشریح بیشتر هر دسته به صورت مجزا پرداخته شده است.
-
پمپ سانتریفیوژ اسلاری
همانطور که در بالا نیز ذکر شد، نوع سانتریفیوژ این محصولات، رایج تر از نوع دیگر آن هاست. نحوه عملکرد آن ها نیز بر پایه نیروی گریز از مرکز پروانه داخل پمپ است. با توجه به نوع پروانه و نحوه قرارگیری آن در پمپ، این مدل از پمپ های اسلاری خود شامل چندین نوع می شوند. انواع پمپ اسلاری عمودی و افقی، هر دو زیرمجموعه مدل سانتریفیوژی به شمار می روند. نحوه عملکرد آن ها نیز همچون پمپ های سانتریفیوژ عمودی و افقی می باشد.
-
پمپ پریستالتیک یا غلطکی اسلاری
این مدل از جمله پمپ های جا به جایی مثبت محسوب می شوند. در ساختمان آن ها نیز همچون پمپ های پریستالتیک شیلنگی وجود دارد. با فشرده سازی و رها کردن این شیلنگ فشار لازم جهت پمپاژ اسلار مورد نظر تامین می گردد.
کاربردهای پمپ های اسلاری
در بالا به این موضوع اشاره شد که این محصولات برای پمپاژ سیالات اسلاری مورد استفاده قرار می گیرند. این نوع از سیالات در صنایع زیادی کاربرد دارند. در ادامه به ذکر این صنایع برای آشنایی بیشتر با مصارف مورد استفاده از آن ها پرداخته شده است.
- کارخانه جات
- صنایع کشاورزی
- معادن
- نفت، گاز و پتروشیمی
- صنایع تولید آهن و فولاد
- نیروگاه های فسیلی
- تولید کاغذ
- صنعت آب و فاضلاب
- صنایع دریایی
- سیستم های حرارتی و تهویه مطبوع
مزایا و معایب پمپ های اسلاری
این محصولات نیز همچون هر محصول دیگری دارای مزایا و معایبی مختص خود هستند. به منظور خرید پمپ اسلاری ، توجه به این نکات می تواند کمک کننده باشد. در ادامه ابتدا به نکات مثبت این پمپ ها پرداخته شده است:
- راندمان، انعطاف پذیری و مقاومت بالا در برابر خوردگی
- دارای تنوع مدل، نحوه نصب و متریال مورد استفاده در ساخت آن ها
- عمر طولانی
- مقرون به صرفه
- امکان پمپاژ سیالات غلیظ
- میزان هد و دبی گسترده
همچنین نکات منفی مبوط به این پمپ ها در موارد زیر خلاصه می شود:
- استهلاک بالا
- اشغال فضای گسترده
- هزینه نگهداری و قیمت بالا
خرید و نحوه انتخاب پمپ اسلاری
علاوه بر انواع این پمپ ها همچون پمپ اسلاری عمودی و افقی، موارد دیگری را نیز هنگام انتخاب پمپ اسلاری و خرید آن ها باید در نظر گرفت. از جمله مهم ترین عوامل اثر گذار در هنگام خرید پمپ اسلاری می توان به عوامل زیر اشاره نمود.
- میزان هد و دبی
- سایز پروانه مورد نیاز و قطر لوله پمپاژ
- آب بندی مناسب
- نوع سیال و ذرات جامد داخل آن
- جنس متریال
- دما و سایر شرایط محیطی
- هد دینامیکی و هد اصطحکاکی
جنس قطعات پمپ اسلاری
به صورت معمول از متریال های مختلفی در ساخت این پمپ ها استفاده می گردد. بنابراین کاربرد های فراوانی را پوشش می دهد. از جمله مهم ترین این متریال ها پوشش های الاستومتری و پلی یورتان می باشد. زیرا از این طریق تا حد زیادی از سایش قطعات پمپ اسلاری جلوگیری می شود. حال جنس زیر این پوسته ها می تواند انواع مختلف فلزات و آلیاژ های آن ها باشد.
فروش پمپ های اسلاری
فروش انواع پمپ ها به صورت اینترنتی امکان استعلام قیمت و دسترسی به کاتالوگ آن ها را راحت می نماید. همچنین از این طریق می توان در زمان لازم برای تهیه این پمپ ها نیز صرفه جویی نمود. از دیگر مزایای فروش اینترنتی، بهره مندی از مشاوره رایگان کارشناسان شهر پمپ تنها با یک تماس تلفنی می باشد.