مقدمه
امروزه یافتن مرکزی حرفه ای برای تعمیرات پمپ آب در تهران و شهرستان ها، مشکل اساسی اکثر مشتریان می باشد. خصوصا تعمیر پمپ آب صنعتی و مواردی نظیر تعمیرات پمپ های سانتریفیوژ که امری تخصصی تر می باشد. مسئله مهم در یافتن نمایندگی تعمیر پمپ آب ، علاوه بر کیفیت بالای کاری، هزینه که در راس آن، قیمت تعمیر پمپ آب خانگی قرار دارد، حائز اهمیت است. در ادامه به عواملی که منجر به خرابی پمپ می شود، همچنین هزینه تعمیرات آن ها اشاره شده است.
دلایل تعمیرات پمپ
تعمیر پمپ آب خانگی و یا تعمیر پمپ آب صنعتی اعم از تعمیرات پمپ های سانتریفیوژ فارغ از نوع و کاربری آن ها، دلایل یکسانی دارند. از جمله مهمترین دلایل خرابی پمپ ها که منجر به تعمیر آن ها می شود، می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- عدم نصب صحیح
- کاربرد اشتباه و استفاده از آن ها در مکانی نادرست که منجر به فشار بیش از حد به پمپ و نهایتا خرابی آن می شود.
- فرسودگی پمپ ها با گذشت زمان (البته با سرویس های مرتب می توان عمر مفید پمپ ها را افزایش داد.)
- مستهلک شدن پمپ ها به دلایل مختلف
- عدم استفاده از تجهیزاتی مانند شیر یکطرفه و تجهیزات کنترلی
- عدم استفاده از تجهیزات مرتبط با موتور پمپ ها نظیر کلید های حرارتی
این تجهیزات در مواقع اضطراری و شرایط غیر عادی، پمپ و الکتروموتور را خاموش می کند. به این صورت بار اضافی به آن ها وارد نشده و عملکرد آن ها بهبود می یابد.
هزینه تعمیر پمپ ها
قیمت تعمیر پمپ آب خانگی و انواع صنعتی آن به عوامل متعددی وابسته است. به صورت کلی نمی توان یک مبلغ خاص را برای تعمیرات پمپ ها نسبت داد. زیرا در ابتدا پمپ باید باز و عیب یابی شود. پس از یافتن علت خرابی و با توجه به تعویض قطعات، برآورد قیمت صورت می گیرد. علاوه بر این موضوع، موارد زیر نیز روی قیمت گذاری موثر می باشند.
- طول عمر پمپ
- تعداد دفعات تعمیرات قبلی
- جنس پمپ
- قطعات مصرفی
- میزان دسترسی به این قطعات در بازار
در ادامه به بررسی مشکلات رایج برخی از پمپ های پر استفاده تر پرداخته ایم. با ما همراه باشید.
-
پمپ کف کش و لجن کش
وجود املاح در آب مورد پمپاژ که منجر به خرابی پروانه، سیل مکانیکی و بلبرینگ پمپ کف کش می شود.
خشک کار کردن پمپ که باعث خرابی سیل مکانیکی می شود. در نتیجه آب به سیم پیچ پمپ نفوذ کرده و سیم پیچ را می سوزاند.
عدم وجود سیستم حفاظتی مناسب، همچنین عدم آببندی درست سیم کشی که منجر به سوختن پمپ می شود.
کارکرد مداوم پمپ های کف کش، بلبرینگ ها را دچار مشکل کرده و باعث گیرپاژ روتور نیز می شود.
فشار بیش از حد به موتور پمپ ها دلایلی نظیر وجود آشغال بیش از حد یا ارتفاع پمپاژ بیشتر از ظرفیت پمپ دارد. این عوامل نیز منجر به سوختن سیم پیچ می شود.
-
پمپ شناور
از جمله انواع دیگر تعمیرات پمپ های صنعتی می توان به تعمیرات پمپ شناور اشاره کرد. گرفتگی صافی مکش در این پمپ، منجر به ورود مواد جامد و آسیب به پروانه پمپ ها می شود.
استفاده این پمپ ها برای پمپاژ سیالاتی با ویسکوزیته ای بیش از ظرفیت پمپ و نیز عدم هواگیری آن ها، منجر به سوختن سیم پیچ روتور و استاتور می شود.
وجود نشتی حین کارکرد نیز باعث خراب شدن اورینگ می گردد.
همچنین بروز کاویتاسیون در غالب پمپ ها منجر به خرابی آن ها می شود.
-
پمپ دوزینگ
تعمیرات پمپ های صنعتی از جمله عیب یابی دوزینگ پمپ ها با توجه به انواع مختلف آن ها دارای علل متفاوتی نیز هستند. در ادامه از هر نوع، به مهم ترین قطعه که در صورت خرابی باید تعویض شود، اشاره شده است.
برای دوزینگ پمپ های دیافراگمی، اصلی ترین قطعه ی در ارتباط مستقیم با سیال، دیافراگم پمپ می باشد. پس به مرور زمان به دلیل تماس با سیال، دچار استهلاک و خرابی شده و نیازمند تعویض است.
در انواع پریستالتیک پمپ های آزمایشگاهی، شیلنگ پمپ جزو قطعات مصرفی محسوب می شود. به همین خاطر پس از مدتی استفاده دچار ترک، سفت شدن، استهلاک و کاهش انعطاف پذیری می شود و نیاز به تغییر دارد.
دوزینگ پمپ های سلونوئیدی که رایج ترین انواع پمپ تزریق محسوب می شوند، دارای قطعه الکترومغناطیسی خاص هستند. این مورد نیز پس از مدتی استفاده باید با قطعه ای نو جایگزین شود تا منجر به خرابی پمپ نشود.
-
پمپ آب خانگی
امروزه تعمیرات پمپ آب در تهران و شهرستان ها در مراکز بسیاری انجام می گیرد. دلیل آن فراوانی این نوع از پمپ ها در غالب ساختمان های مسکونی است. اما با این حال باید در انتخاب نمایندگی تعمیر پمپ آب توجه زیادی نمود تا هزینه ای بیشتر از حد معمول تقبل نشود.
در این مدل از پمپ ها تقریبا تمامی قطعات داخلی آن امکان خراب شدن و تعویض دارد. به طور مثال در هنگام نشتی ممکن است فیبر و فنر پمپ نیازمند تعمیر باشد.
در صورت عدم چرخش درست پروانه هنگام روشن کردن پمپ، یا خود پروانه ها به مشکل خورده و یا خازن پمپ نیاز به تعمیر دارد.
در صورت استفاده از پمپ، بیش از حد ظرفیت مورد انتظار آن، امکان سوختگی سیم پیچ روتور و استاتور وجود دارد. سیل مکانیکی، بلبرینگ و تجهیزات جانبی نظیر مخزن آب از دیگر قطعات پمپ آب هستند که ممکن است نیاز به تعمیر یا تعویض داشته باشند.