الکتروموتور

اجزای الکتروموتور ها

اجزای الکتروموتور

انواع الکتروموتور ها از تجهیزات مهمی محسوب می شوند و نقش مهمی در صنعت ایفا می کنند. وظیفه ی آن ها تبدیل انرژی الکتریسیته به مکانیکی است. در مقاله های قبلی انواع الکتروموتور و نحوه کار الکتروموتور را شرح داده ایم. در ادامه بیشتر راجع به اجزای الکتروموتور توضیحاتی را ارائه می دهیم.

نحوه کار الکتروموتور

نام دیگر آن موتور الکتریکی می باشد که کاربرد های فراوانی دارند. وقتی‌ که یک هدایت‌ کننده تحت جریان الکتریکی موجود در یک میدان مغناطیسی قرار می‌ گیرد. از سمت میدان مغناطیسی یک نیرو بر هدایت‌ کننده‌ ای که حاوی جریان الکتریکی است اعمال می‌ گردد. بیشتر الکتروموتور ها به صورت چرخنده یا دوار هستند ولی از نوع خطی نیز موجود می باشند.

اجزای الکتروموتور ها

اجزای الکتروموتور شامل بخش هی مختلفی هستند. به طوری که مشکل در هر کدام  از آن ها باعث بروز اختلال در الکتروموتور می شود.

روتور

قسمت متحرک هر الکتروموتور است و انرژی مکانیکی را به شفت منتقل می کند. بعضی از روتور ها آهن ربای دائمی دارند و قسمت ثابت آن رسانه‌ ها را نگه می دارند.

استاتور

در انواع موتور الکتریکی AC و DC استاتور به کار رفته است. استاتور از آهن ربا یا سیم پیچ ساخته شده و به قسمت ثابت الکترومغناتیسی گفته می شود. شامل سیم پیچ و هسته در موتور DC است. سیم پیچ به منبع تغذیه وصل می شود و هسته از اتلاف انرژی جلوگیری می کند.

بلبرینگ

وظیفه ی اصلی بلبرینگ پشتیبانی و ایجاد تکیه گاه برای روتور می باشد. تکیه گاه و محافظ بلبرینگ نیز پوسته ی موتور است. میله ی موتور به وسیله ی بلبرینگ ها به خارج موتور جایی که بار اعمال می‌شود امتداد می یابد.  فشار و بار اضافی در ساختار الکتروموتور توسط بلبرینگ ها به حالت معلق در می آید.

شکاف هوا

فاصله ی بین روتور و استاتور شکاف هوایی نامیده می ‌شود. شکاف هوایی تأثیر مهمی در دستگاه دارد و اغلب در کم‌ترین میزان استفاده می‌شود. این شکاف باید تا حد ممکن نازک باشد زیرا فاصله ی زیاد تاثیرات منفی بر عملکرد اجزا الکتروموتور دارد. شکاف هوا مهم ترین فاکتور در ضریب توان بالا در کارکرد کم موتور است، به همین دلیل در حداقل ممکن باشد. از طرف دیگر اگر شکاف بیش از حد کوچک باشد خوردگی، سر و صدا و مشکلات مکانیکی در الکتروموتور ایجاد می کند.

سیم پیچ

معمولاً سیم ها در اطراف یک هسته مغناطیسی آهن نرم لمینت پیچیده می شوند. تا هنگامی که انرژی و جریان از میان آن عبور می کند قطب های الکترومغناطیسی تولید شوند.

تغییر دهنده ی جهت برق

رفت و برگشت ساز و کاری است که برای جابجایی ورودی اکثر موتورهای الکتریکی DC و بعضی از  الکتروموتورهای AC  به کار می رود. این تجهیز از چند حلقه اسلیپ که از یکدیگر جدا شده اند و یک شفت تشکیل شده است. جریان آرمیچر الکتروموتور از طریق برس هایی که با مبدل در تماس است تامین می شود. که باعث برگشت جریان می شود و با چرخش روتور به یک قطب دیگر نیرو را به صورت بهینه اعمال می کند. در صورت عدم وجود چنین دورانی موتور متوقف می شود.

مشخصات الکتروموتور

مشخصات الکتروموتور كه روي پلاك آن درج شده است براي استفاده ی بهينه در طراحي و راه اندازی صحيح به كار مي رود. این مشخصات شامل نكاتی است كه گاهي بی توجهی به آن باعث بهره وری پایین و خسارت به تجهيزات الكتريكي مي گردد.
به همین علت پلاک خوانی موتورهای الکتریکی كمک زيادی به طراح و راه انداز برای طراحی مدار مربوطه و انتخاب صحيح كنتاكتور و… می شود.

کاربرد الکتروموتور

  • آسانسور ها
  • جرثقیل‌ ها
  • ماشین های تراشکاری
  • بازوی ربات‌ ها
  • کانوایرها
  • سنگ‌ شکن‌ ها
  • میکسر ها

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *